Från och med måndag kommer utrop på stationer bara att ske om tåget är försenat eller vid någon annan förändring, exempelvis spårbyte.
På 86 av landets 481 stationer med högtalare har det skett utrop för tåg som avgår i tid, från rätt spår och som inte har några andra avvikelser.
– Vi vill att det ska bli tydligare för resenären att högtalarutrop innebär någon form av förändring inför tågresan, det kan till exempel handla om ändrad avgångstid, spårbyte eller andra brådskande besked, säger Tomas Gustafsson, enhetschef Trafikverket.
För personer med synnedsättning finns fler sätt att få trafikinformation om till exempel tågets avgångstid, bland annat genom så kallade pratorer, där det går att få trafikinformation uppläst. Dessa finns nu på de flesta järnvägsstationer.
Monika Eriksson och Maria Krantz, båda från Synskadades Riksförbund gör tillsammans med kommunalrådet Karin Jonsson (C) ett försök att förstå sig på pratorn som finns innanför entrén på Norrköpings järnvägsstation.
Ingen av dem reder ut hur den fungerar. Och information om att utropen ska upphöra fick de allihop via media.
– Jag blev tagen på sängen, Trafikverket är ju statligt och har inte informerat kommunerna, det har inte förts några diskussioner, säger hon.
Monika och Maria har fått information om att det ska ske, men blivit lovade att utropen inte ska upphöra förrän det finns ett alternativ som fungerar.
Enligt Trafikverket är fler initiativ på gång inför nästa år, bland annat en mobilapp som tagits fram i samarbete med Synskadades Riksförbund.
Men en app kan inte hälften av medlemmarna använda. De är gamla och hör dåligt också.
– Jag känner mig väldigt otrygg, de skulle pratat med oss först. Jag är van att åka tåg och spårvagn och att använda mobilen, men man kan inte be "Siri" ropa ut aktuellt tågspår och på tågstationerna finns det inte längre någon att fråga, säger Monika Eriksson.
I Norrköping kämpade man i 20 år för utrop på spårvagnar och bussar, nu kämpar Synskadades riksförbund för utrop även på hållplatser, för att synskadade ska slippa känna sig utlämnade och osjälvständiga.
Och några LSS-ledsagare har inte i Norrköpings kommun.
– Jag ska ta upp de slopade utropen i "Rådet för funktionshindrades frågor" i nästa vecka, säger Karin Jonsson.
Men är inte det för sent?
– Jo, svarar hon.