Svidande kritik mot svenska häkten

Sverige har sedan början av 1990-talet fått kritik mot hur häktade sitter isolerade. Men inte mycket har hänt. Nu riktar JO svidande kritik mot hur Kriminalvården sköter detta.

Chefs-JO:n framför kritik mot svenska häkten.

Chefs-JO:n framför kritik mot svenska häkten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyheter2020-02-07 14:00

Enligt Europeiska tortyrkommitten (CPT) bör alla intagna, oavsett om det är på kriminalvårdsanstalt eller i häkte, ges möjlighet att tillbringa åtta timmar om dagen utanför sin cell tillsammans med andra. De ska då även ges möjlighet att delta i meningsfulla aktiviteter av skiftande slag. När det gäller svenska häkten, är detta långt ifrån verklighet, enligt den utredning som chefs-JO Elisabeth Rynning gjort. Hon kräver därför att regeringen måste ta ett samlat grepp om isoleringen av frihetsberövade på svenska häkten.

I sin utredningen beskrivs en rad problem, som att Sverige under en lång tid fått internationell kritik för förhållandena i häktena då de intagna hålls isolerade för länge, vilket kan leda till svål psykisk som fysisk ohälsa. Elisabeth Rynning ser att det bland annat saknas tillräckliga med gemensamhetslokaler i häktena. Enligt andra förslag som lagts fram, ska de häktade få möjlighet till minst två timmars vistelse med andra per dag, ungdomar fyra. Detta tycker dock chefs-JO:n är för lite: "För att minska riskerna för de intagna bör enligt min mening minimikraven i den svenska kriminalvården sättas högre".

Hon tycker även att den svenska häkteslagen ska ses över, där de intagnas rättigheter ska förtydligas och för att motverka isolering. Beslutet med kritiken och förslagen är skickat till såväl regeringen som Kriminalvårdens huvudkontor, som finns i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!