Robert Hugoh är bokonsulent på Hyresbostäder och en av fyra anställda i vars arbetsuppgift det ligger att skapa trygghet bland hyresgästerna, genom att bland annat komma tillrätta med den olovliga andrahandsuthyrningen.
– Sedan fyra, fem år tillbaka har vi sett att "svartkontrakten" ökar och de senaste tre åren har vi jobbat väldigt aktivt i frågan. Tidigare var "svartkontrakt" nog mest förknippat med Stockholm, Göteborg och Malmö, men eftersom vi även har bostadsbrist i Norrköping numer så ser vi också ett växande problem här, säger Robert Hugoh.
Att alla ska känna sig trygga är en del av "Norrköpingskontraktet" mellan Hyresbostäder och hela Norrköping.
– Vi vill ha ordning och reda, om det till exempel skulle börja brinna är det oerhört viktigt att de som bor i bostaden stämmer med folkbokföringen, säger Robert Hugoh.
I juni 2018 blev det inom folkbokföringslagen brottsligt att uppge fel adress och i oktober 2019 blev även otillåten andrahandsuthyrning med ockerhyra olagligt.
– "Svartkontrakt" har funnits länge men förr kanske man tänkte att det värsta som kunde hända var att man förlorade sitt hyreskontrakt, men olovlig andrahandsuthyrning som har en orimlig hög hyra kan vara brottsligt och ge böter och fängelse i upp till två år, säger Robert Hugoh.
Ekonomisk vinning, bidragsfusk och skenäktenskap är något som ofta kopplas ihop med olovlig andrahandsuthyrning, men oftast är det grannar som slår larm om att det springs mycket till lägenheten, att man inte känner igen de som bor där, att det är högljutt och att man misstänker att det förekommer missbruk.
Samtidigt har exempelvis Skatteverket, Försäkringskassan och kommunen blivit bättre på att samarbeta, vilket också lett till att fler "svartkontrakt" avslöjats.
Av de cirka 200 tips som Hyresbostäder fick in under förra året ledde 55 till att hyreskontraktet avslutades.
– Mest drabbar det ju den som hyr olovligt i andra hand som hamnat i beroendeställning utan att veta hur länge man kan bo där. Men målet är inte att kasta ut dom utan att hitta lösningar så att alla kan känna sig trygga, säger Robert Hugoh.
Ett annat problem är de som fuskar sig till ett hyreskontrakt utan att stå i bostadskön. Det kan handla om att man skriver in sig på någon annans kontrakt och bor kvar när den personen säger upp sin del av kontraktet. Eller när föräldrar stått länge i en bostadskö utan annat syfte än att överlåta bostaden på sitt barn.
Att stå i bostadskö ska vara personligt helt enkelt.
Hyresbostäder har cirka 10 000 lägeheter i Norrköping och Robert Hugoh tror att mörkertalet när det gäller otillåten andrahandsuthyrning är stort.
– Mörkertalet kan nog vara tio procent, vi har upptäckt cirka 200, men 800 kan vara svårupptäckta. Om det är lugnt i och kring lägenheten så upptäcks det kanske först när fel person betalar hyran eller gör en felanmälan, säger Robert Hugoh.
Robert Hugoh och hans kollegor är ofta ute och gör oannonserade besök efter tips de fått.
– Det handlar om att se om de som bor där också är skrivna där, sedan följer ett utredningsarbete för att eventuellt kunna vidta åtgärder.
Än så länge har Hyresbostäder inte gjort någon polisanmälan, utan kunnat lösa det genom att den verkliga hyresgästen sagt upp sitt kontrakt.
– Vi vill ju att alla ska känna sig hemma och trygga och försöker lösa situationerna på bästa sätt, säger Robert Hugoh.