Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Storsatsning på romer i Norrköping

Efter årsskiftet hoppas kommunen kunna starta ett Romanocenter i Norrköping dit romer kan gå för gemenskap och stöd. Och till våren blir det dessutom romsk kulturfestival med film, musik och teater enligt planerna.

Romerna i Norrköping uppmärksammar alltid sin nationaldag den 8 april. Här en bild från årets firande.

Romerna i Norrköping uppmärksammar alltid sin nationaldag den 8 april. Här en bild från årets firande.

Foto: Sören Boström

Nyheter2022-12-24 16:30

Kommunen har fått möjligheter att söka statliga pengar för att satsa på romerna, en av fem nationella minoritetsgrupper i Sverige.  I Norrköping finns det mellan 3 000 och 5 000 romer efter en uppskattning som den romska föreningen Norrköpings romer har gjort. Romerna har fem olika språkvarieteter beroenden på varifrån de kommer från början. Det är en grupp som hittills inte fått så stora möjligheter att i kommunal regi träffas för att prata sitt eget språk, och att utöva sin egen kultur. Länsstyrelsen i Stockholm samordnar ansökningarna och kommunen begär ett bidrag på 814 550 kronor för att kunna dra igång satsningen. Den vänder sig främst till den romska gruppen som talar lovari eller kelderash. 

– Men det är klart att alla romer är välkomna. Vi hoppas kunna hyra en lokal i Hageby som vi tittat på. Meningen är att centrumet ska vara öppet två dagar i veckan och vi hoppas nå kanske mellan 30-50 personer per gång. VI vill komma igång så fort som möjligt eftersom det än så länge är ett ettårigt projekt. Blir det lyckosamt räknar vi med att kunna söka mer pengar för nästkommande år också. 

Det säger Anne Olofsson, hållbarhetsstrateg på kommunens utrednings- och utvecklingsenheten. Hon har ett speciellt ansvar för Norrköpings två nationella minoritetsgrupperna romer och judar. Hon berättar att romerna är den minoritetsgrupp som kommunen haft minst kontakt med genom åren. Föreningen Norrköpings romer där främst arli-talande romer är medlemmar är den grupp som hittills varit aktiva och hållit kontakt med kommunen.

– Vi är väldigt glada att vi nu fått kontakt med lovari- och kelderashtalande romer. De tog själva initiativet och hörde av sig. Det finns redan frivilliga som är villiga att ta på sig ett ansvar för att centret ska fungera. Det räknar vi med att pengarna vi söker ska räcka till ersättning till dem.

Hon berättar att man tycker det är speciellt viktigt att nå barn och ungdomar för att kunna erbjuda både fritidsaktiviteter och läxhjälp. Behovet av stöd och hjälp bland romska barn och ungdomar är stort det vet man. Så här beskriver man bland annat behoven i den ansökan som skickats in:

"Historiskt sett är romer en grupp som på grund av diskriminering och fördomar marginaliserats av det svenska samhället. Statliga utredningar har visat att romer står längre från arbetsmarknad och utbildning än många andra och har lägre allmänbildning som en konsekvens av detta."

Många romska barn går inte vidare från grundskolan. Så ett av målen är att stimulera dem att gå vidare genom att hjälpa dem att nå målen som den svenska skolan satt upp. Och att man då också kan få ta del av material på sitt eget språk, lovari eller kelderasch. För att nå barnen behöver man också nå föräldrarna. Och genom att initiativtagarna har goda kontakter i gruppen räknar man med att det nya centrumet blir känt snabbt bland romerna.

Den planerade film och kulturfestivalen – "Suker Dive" kallad – är ett initiativ från den stora gruppen arli-talande romer i Norrköping. Det blir ett event någon gång i mars-april som man hoppas samlar alla romer och förstås övriga Norrköpingsbor också. Musik- och teaterföreställningarna planeras ske i Hallarna medan Cnema visar romska filmer. Festivalen vill skapa kunskaper om romers livsvillkor och situation genom den romska kulturen.

Nationella minoriteter

Det finns fem nationella minoriteter i Sverige. De har laglig rätt att bevara religion, språk, traditioner och kulturarv.

Det gäller samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. Minoritetsspråken är samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch. Tre är organiserade i förvaltningsområden med rätt till förskola, äldreomsorg och information på sitt språk. Romer och judar ingår inte. Deras språk betraktas som icke-terroriella språk. Deras rättigheter ska tas tillvara på annat sätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!