Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stora angrepp av granbarkborren befaras

Granbarkborren orsakar skador för miljardbelopp i den svenska skogen. Länsstyrelsen i Östergötland förbereder nu för att angreppen i år återigen kan bli stora.

Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på skogarna i Sverige. Efter den rekordvarma sommaren 2018 har angreppen ökat lavinartat.

Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på skogarna i Sverige. Efter den rekordvarma sommaren 2018 har angreppen ökat lavinartat.

Foto: Mattias Sparf

Nyheter2020-05-07 13:00

Under den extremt torra sommaren 2018 förökade sig skadeinsekten granbarkborren ovanligt mycket vilket ledde till stora angrepp även året därpå. 2018 skadade granbarkborren mellan tre och fyra miljoner kubikmeter skog, förra året fördubblades siffran jämfört med den rekordnoteringen – vilket motsvarar ett virkesvärde på flera miljarder.

Östergötland hörde till de län där angreppen ökade mest. Och nu befarar alltså Länsstyrelsen i Östergötland att angreppen återigen kan bli stora. De genomför därför flera åtgärder för att rädda granskogar i naturreservat. Anledningen är att andelen granskog med höga naturvärden är så pass liten – endast en procent av granskogarna i länet. Skulle angreppen där bli för stora riskerar viktiga, biologiska värden att förstöras.

– Att bekämpa granbarkborren är svårt och det är hela tiden en fin balansgång för att inte göra åtgärder som orsakar större skada än nytta, säger Ulrica Swärd, chef för naturskötselenheten på Länsstyrelsen Östergötland, i ett uttalande.

– Eftersom naturreservaten är en så liten andel av länets granskog ger våra åtgärder egentligen ingen effekt på landskapsnivå. Men vi gör så gott vi kan för att försöka dämpa skadeverkningarna på lokal nivå.

Några av de åtgärder som Länsstyrelsen planerar är fällor med feromon och att barka nyangripna träd. Sedan tidigare får också Skogsstyrelsen extra medel från regeringen för sitt arbete mot granbarkborrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!