På Vikbolandets södra strand, drygt en halvtimmes bilresa från Norrköping, ligger Stegeborgsgården. Där finns camping, vandrarhem, lägergård, restaurang och badstrand. Verksamheten har en kristen profil.
Under våren har en storsatsning gjorts för att öka tillgängligheten och locka nya besökare till området. Genom projektet "Upptäck Stegeborgsgården" har anläggningen bland annat fått nya badbryggor, tillgänglighetsramp för bad, handikappanpassad toalett, nya lekredskap till lekplatsen och en boulebana. I projektet ingår även utökad information om vandringslederna.
Materialet till upprustningen har bekostats av bidrag från Kustlandet, Landsbygdsprogrammet och Region Östergötland. Arbetsinsatsen har medlemmarna i Föreningen Stegeborgsgården själva stått för.
– Sammanlagt 17 personer har jobbat med projektet. Vi har utfört 838 timmar ideellt arbete, sa projektledaren Paul Månsson när projektet nyligen avslutades med en invigning.
– Det här är helt fantastiskt och ett bevis på engagemanget som finns för gården. Jag är ytterst tacksam mot alla mina kollegor som har jobbat intensivt med gården och projektet.
Invigningen av badbryggorna, lekredskapen, toaletterna och de andra nya inslagen på gården skedde under en regntung himmel som stundtals öppnade sig. De mörka molnen sprack upp lagom till att tårtan och kaffet dukades fram. Ett betydligt värre orosmoln för verksamheten än regn har coronapandemin varit under våren.
– Vi tappade alla gruppbokningar i april och maj, sa Stegeborgsgårdens föreståndare Hervé Lust som hoppas att satsningarna i projektet ska locka fler besökare till gården framöver.
– Det kan inte kompensera för tappet men vi är glada för alla besökare vi får.
Besökarna har varit positiva till de förändringar som gjorts.
– De tycker att det är jättefint och ett plus för hela området. Vi är jätteglada för det, sa Hervé Lust.
En av de största satsningarna har gjorts vid badplatsen. Förutom nya badbryggor och en tillgänglighetsramp, som gör att även rullstolsburna kan ta sig ett dopp, har det byggts en lägerbålsplats med grova stockar.
– Även den som är handikappad kan sätta sig på stockarna och vara med i laget, sa Paul Månsson.
Han berättade att de nya bryggorna är tillverkade i Östergötland, närmare bestämt i Rimforsa.
– Det är jättebra bryggor som vi verkligen kan rekommendera.