Det finns dubbel moral och så finns det dubbelmoral

Allt annat syresätter bara bilder av den värsta sortens dubbelmoral: En moral för överheten och en moral för vanligt folk.

Den till synes oförbätterlige Dan Eliassons statliga myndighetskarriärs ändhållplats är nog Las Palmas.

Den till synes oförbätterlige Dan Eliassons statliga myndighetskarriärs ändhållplats är nog Las Palmas.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika2020-12-30 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några rejäla skott i foten. På något annat sätt är det svårt att hederligt beskriva de senaste dagarnas avslöjanden om statsministerns, justitieministerns och kanske fler ministrars galleri- och butiksbesök. Särskilt allvarligt är det för Stefan Löfven. Han har i sina tal till nationen frontat de personliga och moraliska pandemibudskapen direkt till medborgarna. Det känns att han bottnar i de uppmaningar han riktat till oss om att nu är stunden att avstå, att boka om och att skjuta upp saker och ting. Att ge sig ut i Stockholms vimmel dagen före julafton bara några dagar efter ett mycket uppfordrande tal till medborgarna om att helst avstå just sådana övningar; det är som sagt ett skott i foten för sin egen trovärdighet. Det går inte att komma ifrån. Ni vet hur det är. Kaptener som det är något med ska vara den siste som lämnar skeppet. Generaler som det är något med springer inte bakåt när de beordrar sina trupper framåt. Här råder en sund dubbelmoral om man så vill. En passagerare på ett plan till Kanarieöarna den 19 december upptäckte att en av medpassagerarna var den till synes oförbätterlige Dan Eliasson, generaldirektör på en av de statliga myndigheter som envist uppmanat folk att avstå från alla inte helt nödvändiga resor. Flygresenären kontaktade en kvällstidning och så rullade nyheten ut. Att uppgiftslämnaren själv befann sig ute på en onödig resa har knappt ens noterats i marginalen. Vilket är helt i sin ordning. Att han eller hon åker till Kanarieöarna i dessa tider finns det säkert många slags uppfattningar om. Men den uppgiftslämnande personen är en privatperson som enbart representerar sig själv.  En generaldirektör eller en statsminister är aldrig en privatperson som bara representerar sig själv. Det är bara så det är. Är man en offentlig person i det allmännas tjänst under en pandemi så vill det till att gilla läget varje dag, veckan lång och året ut och året in om så krävs. 

Stefan Löfven och regeringen har i och för sig inte utfärdat något förbud mot att besöka affärer. Vilka affärer - om några - man besöker är upp till varje medborgare att avgöra för sig själv. Förmodligen är det nog dessutom så att om alla svenskar hade besökt så få butiker som Stefan Löfven så hade smittoläget varit mycket bättre än vad det är. (Och butiksdöden hade varit mycket värre.) Men detta handlar inte om sådant. Regeringens budskap till oss medborgare är dock övertydligt. Som statsministern sa den 20 december: Stanna hemma och undvik onödiga besök i butiker. För en statsminister betyder ett sådant budskap noll besök i butiker. Allt annat syresätter bara bilder av den värsta sortens dubbelmoral: En moral för överheten och en moral för vanligt folk. Och det är ett rejält skott i foten.