Statsministerpartiet sticker ut från de övriga

En riksdag med sex partier där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet kan bilda en majoritet med 180 mandat.

Norrköping 27 juni 2020 06:13
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På andra sidan oppositionens M, KD och SD som tillsammans får ihop 169 mandat. Så skulle det enligt SVT/Novus sista opinionsmätning för säsongen ha sett ut om det varit val nu mot slutet av juni 2020.

Nu är det ju mer än två år - en evighet - fram till nästa riksdagsval. Och väldigt mycket kan hända. Coronavåren har om inte annat visat på nödvändigheten av att aldrig glömma oväntade händelsers betydelse för den partipolitiska utvecklingen. I februari detta år dalade Socialdemokraterna i många opinionsundersökningar ner mot tjugoprocentsstrecket. Sverigedemokraterna var lika stora - eller större - än S och Moderaterna var stadigt förpassat till bronsplats. Nu fyra månader senare har Socialdemokraterna ett stort försprång till tvåan M och trean SD. Detta till trots så ligger både Moderaterna och Sverigedemokraterna över sina valresultat från 2018. 

Socialdemokraternas iver att ta hand om statsministerposten i snart sagt alla väder kan lätt förstås med Coronaeffekten i färskt minne. Det parti som regerar skiljer ut sig från de andra och blir inte "ett parti bland de andra". Det finns givetvis risker med att regera. När S väger av sina sekellånga erfarenheter av regeringsinnehavets risker och förtjänster så är det dock ingen tvekan om att förtjänsterna överväger. Upp nästan tio procentenheter under Coronavåren är en sådan påtaglig förtjänst. Även om partiet kanske tappar mer än hälften av uppgången när Coronaeffekten lagt sig så har S skaffat sig ett betydligt bättre utgångsläge inför riksdagsvalet 2022 än vad som annars varit fallet. 

Lek med tanken att SVT/Novus från juni 2020 också skulle vara ett faktiskt valresultat i september 2022; skulle då S, C och V vara ett möjligt regeringsalternativ? Kanske. Det mesta hänger på vad som händer med Vänsterpartiet. Just när Jonas Sjöstedt har fått chans att blomma ut och vara den partiledare han hela tiden haft inom sig; just då är det dags att avgå. Sjöstedt skulle kanske ha kunnat tagit in V i en regering med alla de påfrestningar det skulle innebära för ett parti med en visavi folkflertalet massa konstiga uppfattningar om saker och ting.  Men nu vågar nog knappast V ta ansvar på riktigt. S och C skulle kunna bilda en minoritetsregering. Med en ny ledning skulle C - likt SD - också kunna ge stöd åt en M/KD regering. Alternativen är många men lärdomen är en: Statsministerpartiet har det bästa läget. 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Gustafsson: "Måste göra det lite bättre än hittills"

Ishockey

Avslöjar: Backen kommer att spela i Vita Hästen

Nyheter

Misshandlade sjuksköterska på Vrinnevi

Norrköping

Civilperson släckte bilbrand

Politik

Experter: Utlandsröster kan avgöra Polens val

Visa fler