SSU kritiska till S-förslag om tiggare

SSU i Norrköping vill att tiggerifrågan hanteras precis som integrationsfrågan: hur jobbar vi förebyggande och hur hjälper vi de utsatta?

Debatten kring tiggeri fortsätter.

Debatten kring tiggeri fortsätter.

Foto: Emil Langvad/TT

Nyheter2019-10-10 17:00

Detta gör de tillsammans med SSU i Söderköping, Motala, Finspång samt Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Norrköping och Linköping. Svaret kommer efter den text som sex östgötska socialdemokratiska gruppledare skrev i Aftonbladet i söndags, om hur man ska bemöta tiggeri. "Kristina Edlund och Lars Stjernkvist har tidigare varit nyfikna på Eskilstunamodellen, men efter en liten sväng verkar det nu som att man är inne på “anmälningsplikt” som nästa projekt. Ännu ett försök att sopa frågan under mattan", skriver förbunden i en debattartikel.

De inleder dock med att den "anmälningsplikt" som föreslogs i gruppledaren inte är något dumt förslag i sig. "Men sägas skall att de flesta endast är här i tre månader (så som lagarna är skrivna), sedan åker man hem till byn för att bytas av med nästa person och så fortsätter man. Anmälningsplikt är ett försök att verkligen se till så att man bara stannar i de tre månader som är tillåtet, eller som iallafall vi tycker, ett försök att vinna politiska poäng hos högerns ordning-och-reda-snubbar", skriver de. 

I stället föreslår de att Sverige ska bygga upp ett system för Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) i fler städer, skapa ett bättre samarbete mellan region och de organisationer som jobbar med utsatta EU-migranter för att kunna erbjuda hälsosamtal och enklare vård samt satsa på flera projekt samtidigt; "dessa människor ska ha rätt till tak över huvudet, vatten, toalett och dusch", som de skriver.

Genom att våga titta på tiggerifrågan som vi tittar på integrationsfrågan – hur jobbar vi förebyggande för att förhindra att det fortsätter hända– ska man hitta lösningar på hur de utsatta kan hjälpas, menar SSU och exemplifierar med Stadsmissionen i Linköping: "De arbetar hårt med att ge dessa människor ett någorlunda bättre liv medans de befinner sig i Sverige, genom enklare vård (hälsosamtal, mensskydd, och så vidare), mat och helt enkelt ge dessa utsatta människor någon att prata med, för när du sitter dag in och dag ut utanför en affär där folk spottar och sparkar på dig, behöver du ibland någon att prata med, inte bara politiker som räknar ner dagarna från 90 till 0. 

Förslaget är undertecknat av Patrick Bannon, Alexander Fröderberg, Klas Corbelius, Colin Larsson Roth och Josefina Leo.

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, får flera förslag av SSU.
Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, får flera förslag av SSU.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!