Finklädda Finspångsbor på en mysig utflykt i slutet av 1890-talet på den övre bilden.
Bakom idyllen döljer sig dock en "krigisk" plats, då sällskapet valt att gör en utflykt till den så kallade Spränggropen, där Nordiska Artilleriverkstäderna i Finspång provsköt sina kanoner, innan de levererades. Oftast utomlands till olika krigsskådeplatser.
Tittar man närmare på bilden, kan man se resultatet av en del provskjutningar, där kulorna trängt långt in i provskjutningsväggen.
På den andra bilden verkar det ha varit ett gäng med "höjdare" från Finspång, som besöker Spränggropen.
Längst till höger Axel Ekman som ledde Finspångs Styckebruk och även var ordförande i styrelsen för Nordiska Artilleriverkstäderna.
Vid hans sida står baron Herman Fleming, som blev verkställande direktör för Nordiska Artilleriverkstäderna och flyttade med sin familj in på Finspångs slott 1904, samma år som Axel Ekman flyttade in på herresätet Mo Gård i Dofverstorp.
Den här historien om Spränggropen hittade vi på nätet:
"Det pågick provskjutningar i spränggropen. Kanonskotten kom tätt, var tredje - fjärde minut. Då fick ingen överskrida skottlinjen vid risk att träffas av kanonkulan, eller i lyckligaste fall få en chock av lufttrycket vid skottlossningen. En gång tappade pojkvakten räkningen och när mor i Påskviken väntat en halvtimma tog hon ödet i egna händer. Då brakade helvetet loss och gumman föll ihop som en säck, bedövad av smällen.Det blev räfst med vakten som var i yngsta laget och fick ersättas med en räknekunnigare bror.