Sparkad vd får elva miljoner i fallskärm

På måndagen sparkade Billerud Korsnäs sin vd Petra Einarsson.

Nyheter 8 november 2019 14:00

– Petra Einarsson lämnar som VD med omedelbar verkan, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Enligt Dagens Industri får hon ett avgångsvederlag på cirka 11 miljoner kronor vilket motsvarar arton månadslöner, en och en halv årslön. Hennes grundlön var 7,3 miljoner kronor år 2018.

Styrelsen i BillerudKorsnäs AB utsåg samtidigt nuvarande styrelseordförande, Lennart Holm, till tillförordnad VD.

– Arbetet med att rekrytera en permanent VD kommer att påbörjas omgående. I samband med att Lennart Holm tar rollen som tillförordnad VD har styrelsen inom sig utsett nuvarande ledamoten Jan Åström till ordförande i styrelsen, skriver företaget.

Och den nya styrelseordföranden säger så här om varför vd:n får gå:

– BillerudKorsnäs har en historisk möjlighet att aktivt bidra till omställningen mot en mer resurseffektiv och hållbar förpackningsindustri. Styrelsen har konstaterat att bolaget inte har utvecklats i den takt som förväntats, säger Jan Åström.

Petra Einarsson tillträdde som vd i februari 2018. Hon har arbetat i ledande befattningar sedan hon vid 26 års ålder. Förra året fick hon ta emot utmärkelsen Årets Ruter Dam som den mest inflytelserika posten i svenskt näringsliv. 

– Jag hoppas att jag kan fungera som förebild för yngre kvinnor inom industrin att våga ta ökat ansvar och chefsuppdrag. Jag är ju inte en särskilt märkvärdig person, bor i en liten by på landet med min familj. Det borde vara möjligt att se på mig och tänka något i stil med att "kunde hon så borde väl jag också kunna", sa Petra Einarsson till Folkbladet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kommentera
Ämnen du kan följa