"Det blir lite tråkigare med mig i ledningen"

Sophia Jarl har varit oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Norrköping i åtta år.

Sophia Jarl vill bort från öknen. Hon hoppas att väljarna ska väga satsa på något nytt; låna ut sin röst till henne och Moderaterna för att se om det kan bli något annat än det gamla vanliga.

Sophia Jarl vill bort från öknen. Hon hoppas att väljarna ska väga satsa på något nytt; låna ut sin röst till henne och Moderaterna för att se om det kan bli något annat än det gamla vanliga.

Foto: Widar Andersson

Nyheter2022-09-02 08:00

– Socialdemokraterna har styrt i ett sekel, med ett kort treårigt undantag på 90-talet. Oppositionstillvaron är en ökenvandring, sa Sophia Jarl till mig när vi sågs lite drygt två veckor före valet möttes för ett samtal.

Hur orkar ni hålla på år efter år i opposition?

– Det gör vi inte. Jag vill vädja till alla väljare som ser att samhällsproblemen i Norrköping biter sig fast i decennier utan att bli lösta. Våga prova något nytt. Ge mig chansen att visa vad jag går för. Utvärdera mig efter fyra år. Är du inte nöjd så tar du din röst och går i nästa val. Eller så kanske vi har en framtid tillsammans, sa Sophia Jarl och log stort. 

Moderaterna har tjugo mandat (platser) i Norrköpings folkvalda fullmäktige där det vid varje val väljs in 85 personer. De styrande Socialdemokraterna har 26 platser. De tre mindre borgerliga partierna har fem mandat var, Vänsterpartiet har sju, Miljöpartiet tre och Sverigedemokraterna har 14 platser i fullmäktige. 

Socialdemokraterna och de tre borgerliga partierna C, KD och L styr sedan åtta år tillbaka i en Kvartett utan egen majoritet. Enar sig oppositionspartierna så får Kvartetten anpassa sig.

– Det är viktigt för mig att säga att en röst på Moderaterna är en röst för maktskifte i Norrköping. Vi har inget intresse av att regera tillsammans med Socialdemokraterna. Vi vill ta tag i Norrköpings problem för att lösa dem och inte för att likt S i huvudsak skjuta problemen framför sig decennium för decennium. Det jag framförallt skulle vilja är att vi fyra genuint borgerliga partier som delar grundläggande värderingar med varandra skulle försöka att ta över den politiska ledningen i kommunen, sa Sophia Jarl.

Hon tycker att "maktskiften då och då" är en vital del av demokratin. Hon talar om faran med att "vänja" sig vid att ha makten och att därmed också vänja sig vid att problemen ser ut som dom gör och att de troligtvis finns kvar "nästa mandatperiod" och att det därför inte "finns någon anledning till brådska."

– Röstar väljarna på ett sätt som gör att jag kan bli vald till kommunstyrelsens ordförande så har jag sagt att jag redan inom 100 dagar ska ha tagit tag i och löst några av de tunga problemen i Norrköping. Jag har förstått att en del socialdemokrater blir provocerade när jag säger sådana saker. Vilket kanske är begripligt. Här har de hållit på med problemen i 100 år och så kommer det en moderat och säger att hon behöver 100 dagar för att åtgärda problemen, sa Sophia Jarl.

Enligt Sophia Jarl är det allra viktigaste för Norrköping att "välfärden ska fungera." Och hon talar om de samband mellan välfärd, företagande och arbete som hon lyfter fram i valrörelsen.

– Jag önskar att alla kunde se hur intimt en fungerande välfärd hänger ihop med företag som trivs och utvecklas i Norrköping, som anställer människor med så bra löner som möjligt som ger skatteintäkter som finansierar välfärden, sa Sophia Jarl.

Hon framhåller också att en "fungerande välfärd" är beroende av politiker som förstår att värna "kärnverksamheterna" i välfärden genom att våga "lyfta bort" en del annat från de skattefinansierade verksamheterna. 

– Det kanske blir lite tråkigare med oss vid makten. Det blir ingen kommunal bastu men i gengäld blir det bättre mat på våra äldreboenden, sa Jarl.

En av de sakfrågor som Sophia Jarl vill ta itu med på "100 dagar" är att införa krav på "motprestationer" för dem som får försörjningsstad/socialbidrag. Hon anser att en sådan reform kan leda till lägre arbetslöshet och även förstärka demensvården med fler "händer".

Är det inte så att verksamheter som demensvård och hemtjänst framförallt behöver utbildade och kompetenta medarbetare istället för "händer" vilka som helst?

– Jag är säker på att medarbetare som kan ge kärlek och mänsklig omsorg till de äldre som har det svårt kan göra stor nytta. Inte minst kan de avlasta de mer kvalificerade medarbetarna, sa Sophia Jarl.

Moderaterna vill vara ett "landsbygdsparti" och tar gärna upp frågor som är angelägna för människor som bor och lever utanför staden.

– Till exempel vill vi att Norrköpings kommun ska säga nej till den vindkraft som Holmen vill bygga i Simonstorp. Vårt nej bygger främst på omtanke om de människor som bor och lever där. På samma sätt tänker vi när det gäller vägföreningarna och busslinjerna. Ska Norrköping växa och utvecklas även i sin landsbygd så vill det till att politiken står upp för bra livsvillkor i hela kommunen, sa Sophia Jarl.

Moderaterna

Partiet - Allmänna valmansförbundet som det hette då - bilades i oktober 1904. Partiets ledare Arvid Lindman utsågs till statsminister 1907 och ledde en regering under ett par år. Partiet antog 1969 namnet Moderata Samlingspartiet efter att tidigare ha kallat sig Högerns riksorganisation och senare Högerpartiet. Moderaterna deltog i samlingsregeringen under kriget, i den borgerliga regeringen 1976-1981 och hade statsministerposten (Carl Bildt) 91-94 och (Fredrik Reinfeldt) 06-14.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!