– Blir de tillräckligt många borde vi klara oss utan att rubba de verksamheter som vi har laglig skyldighet att tillhandahålla kommunens invånare. Det gäller också de verksamheter som norrköpingsborna förväntar sig att vi ska tillhandahålla utan att lagen direkt kräver det av oss. Mer kan jag inte säga just nu. Förstår att du vill ha detaljer men det är alldeles för tidigt. Budgetarbetet har precis börjat, säger Sophia Jarl.
Det är Liberalerna och Kristdemokraterna som nu styr Norrköping kommun tillsammans med Moderaterna, men för att få ihop en majoritet måste också Sverigedemokraterna vara med på förslagen. Den 19 december måste allt vara klart. Då ska fullmäktige klubba den nya budgeten så det är bråttom att komma till skott med vad som måste sparas.
Hon hoppas på effektiviseringar och att kontakter med privata företag och föreningar under processen ska lösa att också sådana icke nödvändiga verksamheter som inte faller under kommunens kärnverksamheter ska kunna finnas kvar. Som den omdiskuterade bastun vid Glottern, Cnema eller olika fritidsverksamheter för barn.
Sophia Jarl verkar optimistisk när det gäller årets budget trots de bistra tiderna. Däremot ser hon stora bekymmer torna upp sig på lite längre sikt, 10-15 år.
– Bekymret är vår höga investeringsnivå. Den har ökat dramatiskt under senare år. Tidigare har den legat på mellan 400 och 500 miljoner kronor. Nu är den på två miljarder! Många stora projekt är på gång eller kommer att bli aktuella som nya cykelbanor, skolor, idrottsanläggningar, äldreboenden, stationsbygge och kringkostnader när nya bostadsområden byggs. Men med investeringarna kommer kapitalkostnader när lån ska amorteras och räntor betalas. Och de kostnaderna måste tas på driften. Så lite hårddraget kan det vara så att vi bygger en ny skola men sedan har vi inte pengar att anställa nån personal, säger Sophia Jarl och menar att det är en diskussion som måste föras brett med alla politiska partier inblandade. En diskussion som redan har inletts men som behöver fördjupas.
– Men kommer vi inte vidare får majoriteten ta sitt ansvar och se till att något händer, menar Sophia Jarl.