Vi har nått Sophia Jarl på semester i Australien för en kommentar. Hon berättar att hon efter det senaste attentatet mot synagogan, då någon försökte tända eld på flera dörrar, varit i kontakt med den judiska församlingen.
– Jag hade ett samtal med några ur församlingen under det senaste interreligiösa rådet och vi bestämde då att jag ska besöka församlingen bland annat utifrån att de varit utsatta. Det är inte så enkelt att bara hänvisa till att det är deras egendom som de själva har ett ansvar för.
Hon berättar att hon efter mötet tittade närmare på hur andra städer arbetar och insåg då att kommunen kan göra mycket mer för församlingen.
– Alla människor ska kunna leva fritt och ska givetvis kunna ha sina församlingar fredade och det måste kommunerna kunna vara delaktiga i och bidra till, säger hon i ett sms till Folkbladet.
Hon menar att hon så fort som möjligt efter årsskiftet vill ha en dialog med församlingen och polisen. Då vill hon hitta konkreta förslag hur kommunen kan göra.
– Synagogans utsatthet måste synliggöras i det samverkansavtal som vi har med polisen. Jag har tagit ett nytt grepp om Norrköpings brottsförebyggande råd för att skapa ett mer konkret avtal och en handlingsplan, säger Sophia Jarl som efter valet i höstas nu är kommunstyrelsens ordförande.
Hon vill då gå ut till fler församlingar än den judiska för att be om råd hur Norrköping kan göras tryggare.