Snackisen i Norrköpingspolitiken handlar ju om vem som ska efterträda Lars Stjernkvist när han avgår som Kommunstyrelsens ordförande på fullmäktiges möte den sista november. Hade jag varit på plats i salen så hade jag ställt lite frågor om och till Olle Vikmång som nu är fullmäktiges ordförande men som allt fler talar om som Stjernkvists efterträdare. När man är med live och på plats så ser och "känner" man också ögonkast och vibbar och stämningar som är svårfångade på nätet. Olle Vikmång tycktes vara lite mer irriterad än vanligt. Vad det nu kan stå för? Förmodligen inget annat än en begriplig irritation över allt tekniskt strul. Vid måndagens möte bröts mötet då M-ledamoten Nedim Demir tre gånger försökte ställa en fråga utan att höras. Därefter försvann ljudet helt från sändningen. Och sedan försvann bilden...
Septembermötet med de folkvalda inleddes hur som helst med en genomgång av vad det betyder för Norrköpings kommun att FN: s barnkonvention sedan 1 januari i år är lag i Sverige. Folkhälsostrategen Sara Birgersson, stadsjuristen Henrik Walgeborg, samordnaren Petra Blom och skoljuristen Sofie Wahlberg fanns på plats i salen för att ge bakgrund och sammanhang. Enligt de föredragande tjänstemännen så är statens avsikt att införandet av barnrättslagen ska skärpa upp domstolarnas och andra myndigheters intresse för att tillämpa lagen vars främsta paroll väl får sägas vara att hävda "barns bästa".
Ledamöterna Einar Ottesen (M) och Nicklas Lundström (V) ställde två intressanta frågor om hur detta med "barns bästa" kan komma att tolkas. Ottesen lyfte frågor utifrån medieuppgifter om att barn som är omhändertagna av kommuner och placerade på institutioner kan tänkas använda barnrättslagen för att till exempel via mobiler och sociala medier kunna upprätthålla sina kriminella kontakter? Nicklas Lundström klev med sin fråga rakt in i en het fråga i den kommunala dagspolitiken i Norrköping. Lundström frågade om barnfamiljer som nu kanske drabbas av de "sänkningar" av försörjningsbidrag kan använda barnrättslagen för att i rättsliga processer "stämma kommunen om penningsummor?"
Den mest motsedda punkten på måndagens dagordning var de moderata oppositionsråden Sophia Jarls och Fredrik Björkmans motion om näringslivspolitiken i Norrköping. De krävde att Norrköping ska införa en policy för konkurrensbegränsande offentlig verksamhet som bland annat innebär att kommunen ska undvika att i onödan konkurrera med privata företag. Motionen och debatten tog avstamp i Norrköpings svaga resultat i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Udden var solklart riktad mot det näringslivsansvariga kommunalrådet Reidar Svedahl från Liberalerna. Här stod M mot L i en tydlig envig.
– Norrköping har till och med en kommunal champagnebar. Det ska bli trevligt att höra Reidar hur du motiverar avslaget av vår motion, sa Sophia Jarl.
Reidar Svedahl var förberedd och pratade sin vana trogen fort om mångt och mycket. Han saknar - likt Sophia Jarl - inte poänger. Norrköping är ju inte en stad i förfall; mycket går åt rätt håll. Som det jordnära kommunalrådet Karin Jonsson (C) sa apropå champagnebaren på Louis de Geer:
– Vi ska väl vara glada för att de kan sälja lite dricka och få in nån krona.
Under mötet gav Olle Vikmång kritik till Lars Stjernkvist vid två tillfällen; Stjernkvist höll sig inte helt till debattreglerna. Ett tecken i tiden?