– Idén var att vi skulle kunna mäta den ekonomiska effekten av en social insats och på det sättet motivera att pengar användes utanför budgeten. Men att en lyckad satsning sedan skulle bli en del av ordinarie budgeten. Det konceptet höll inte. Vi har inte hämtat hem kostnaderna. Och det innebär också att de verksamheter som sökt bidrag har fått betala tillbaka pengar för uteblivna resultat. Med åren har också allt färre ansökningar kommit in, säger Sophia Jarl och fortsätter:
– Kommunen lånade pengar för att finansiera satsningarna och det är ju inte en god ekonomisk hushållning med våra pengar, säger hon och påpekar att beslutet om att avveckla den sociala investeringsfonden togs i full enighet i fullmäktige i slutet av maj.
Det förebyggande arbetet är en av de viktigaste uppgifterna en kommun kan ha, menar hon och både socialnämnden och utbildningsnämnden jobbar preventiv varenda dag. Det ordinarie förebyggandet arbetet finns inbakat i budgeten och är därmed en långsiktig satsning.
– Vi satsar 4,5 miljarder kronor på våra barns utbildning. Det är den viktigaste förebyggande insatsen vi kan göra. I kärva tider innebär det att vi ibland måste spara in på verksamheter som inte är lagstadgade men det innebär inte att vi inte gör speciella satsningar. Nu till exempel arbetar vid med trygghetsskapande åtgärder för att få bort drogerna på gymnasieskolan, säger hon.