Linnéa Wallertz snubblade över Norrköpings promenader. Och sedan snubblade vi på Folkbladet över Linnéa Wallertz masteruppsats om Promenaderna. Och nu leder allt detta snubblande till en sommarserie om Norrköpings promenader i Folkbladet Söndag. Så kan det gå.
För att ta det i rätt ordning. Linnéa bor i Lund men hon kommer från Tranås. Under uppväxten mognade så sakta fram ett starkt och ökande intresse för miljö och natur.
– Det var en kompis som tipsade mig om att Sveriges lantbruksuniversitet - SLU -i Alnarp i Skåne hade en utbildning till landskapsarkitekt som hon trodde skulle passa mig, berättade Linnéa Wallertz för Folkbladet när vi talades vid här på försommaren.
Kompisen hade haft rätt. Linnéa trivdes utmärkt på utbildningen. I förordet till sin masteruppsats berättar hon om hur hon fick upp ögonen för Norrköping: "Vintern 2016 läste jag kursen "Trädvård" för att djupare ta del av diskussioner och arbete kring träds olika behov och värden. Med kursen i bagaget började jag leta idéer för examensarbete och snubblade över en förfrågan från Norrköpings kommun som önskade att en student skulle skriva om deras Promenader.
– Jag gick på en mässa på SLU som i första hand vände sig till studenter på landskapsingenjörsprogrammet; en mer teknisk utbildning än den som jag studerade vid. På mässan mötte jag just en landskapsingenjör från just Norrköping som tipsade om Promenaderna. Och på den vägen är det, sa Linnéa Wallertz till Folkbladet.
Masteruppsatsen spänner över 83 sidor och det ska bli ett nöje att få bjuda Folkbladets läsare på några utdrag ur det mycket intressanta materialet. Folkbladets tidigare medarbetare Jan Nordström finns representerad med inte mindre än åtta artiklar i den digra referenskatalogen som finns bifogad i uppsatsen. Vilket gör publiceringen än mer njutbar ur vårt perspektiv.
Det blev en hel del besök i Norrköping för Linnéas del.
– Jag har vandrat en del på Promenaderna för att få mer direkta uppfattningar och känslor inför gatornas förhållande till fastigheter och till staden i stort såväl utanför som innanför Promenaderna. Efter utbildningen på SLU fick jag dessutom ett vikariat under ett år som landskapsarkitekt just i Norrköping, berättade Linnéa när Folkbladet ringde upp.
Hon trivdes mycket bra i Norrköping där hon utöver Promenaderna tilltalades av allt vatten och av det vackra och speciella Industrilandskapet. Linnéa hyrde bostad i andra hand i Kimstad vilket var fint i sig men som dessutom gjorde restiden till brodern i Linköping och till föräldrarna i Tranås lite kortare. Men i längden blev avståndet till sambon i Lund för långt. Så nu är hon tillbaka i Skåne. Linnea arbetar i Blomsterlandets stora affär i Malmö. Där är hon ansvarig för säsongsavdelningen. Och just nu är det verkligen säsong för alla uteväxter som väldigt många av oss vill plantera i blomlådor, kolonilotter och trädgårdar.
– Pandemin bidrag till ett riktigt stort uppsving för trädgårdarna under förra året. Jag tänker att det blir nog likadant i år. När vi inte kan resa så mycket så får vi mer tid hemma och då vill vi ha det finare med gräs och buskar och träd runt omkring oss, sa Linnéa, som fyllde 30 år tidigare i våras.
Hon och sambon bor i ett enplans radhus med en liten trädgård både framför och bakom huset där det odlas en hel del.
– Min favoritsommarblomma är luktärt; farfar odlade alltid luktärt i deras trädgård och där var jag mycket om somrarna som barn, berättade Linnéa Wallertz. (Sommarserien om Promenaderna börjar nästa söndag)