Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommaren blir extra tuff för Vrinnevisjukhuset

En tuff sommar väntar på Vrinnevisjukhuset. Sjuksköterskebristen är akut. Det innebär att rekordmånga vårdplatser inte kan bemannas.

Antalet sängplatser måste minskas kraftigt sedan 29 sjuksköterskor saknas för att bemanna dem.

Antalet sängplatser måste minskas kraftigt sedan 29 sjuksköterskor saknas för att bemanna dem.

Foto: Thomas Möller

Nyheter2022-06-06 11:00

Både "fotfolket" och cheferna ser med oro fram emot sommarmånaderna sedan det står klart att hela 29 sjukskötersketjänster är vakanta inom slutenvården. För att klara trycket måste man skära ner antalet vårdplatser radikalt. Normalt finns 230 sängarplatser på slutenvårdsavdelningarna på sjukhuset. I sommar blir det bara 160. Det innebär att man tar bort ytterligare 50 vårdplatser jämfört med förra sommaren, då neddragningar också gjordes. Därtill ska läggas att sjukhuset under de senaste åren redan dragit ner antalet vårdplatser från 300 till dagens 230.

Vi känner igen det från förr. Varje sommar kommer larmrapporter om sjukvårdens kris. Men i år är det värre än vanligt. Två år av pandemi har slitit hårt på personalen. Många behöver sin semester och har svårt att ändra sina planer vilket de tvingats göra tidigare under pandemin. Att locka med 10 000 kronor till de sjuksköterskor som flyttar semestern har enligt sjukhusledningen varit svårare i år än tidigare år. Därtill ska läggas att ett antal sjuksköterskor ger upp och säger upp sig.

– Den segdragna pandemin har tröttat ut systemet. Både medarbetarna och cheferna har tvingats jobba oroligt hårt under svår press med många svårt sjuka att ta hand om samtidigt. Som mest var 130 personer med Covid-19 inlagda samtidigt. Många drog en suck av lättnad när den tredje vågen var över men så kom en fjärde i december. Det blev för mycket för många. Många tappade modet och det är nog en förklaring till att så många sjuksköterskor slutat, säger vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin, som konstaterar att man trots allt klarade krisen. Men vad kan man då göra åt sköterskeflykten nu:

– Vi måste locka tillbaka dem som lämnade oss och behålla dem som finns kvar. Fokus måste vara att göra sjuksköterskeyrket så attraktivt igen som det alltid varit. De som bestämmer över pengarna och vi som har möjlighet att påverka måste se till att arbetsförhållande, löneutveckling och karriärmöjligheter blir sådana att de som försvunnit kommer tillbaka och att de unga förstår vilket bra yrke det är. Vi måste börja påverka redan i gymnasiet, säger hon.

Ordföranden i Vårdförbundet i Östergötland, Emma Klingvall, är mycket oroad och har krävt att en riskanalys ska göras inför sommaren och en sådan håller nu på att tas fram:

– Vi har haft möten med koalitionen för att få dem att förstå att problemen bara kommer att fortsätta. Vi har försökt förklara för arbetsgivarna att arbetsvillkoren och lånevillkoren måste bli bättre för att sjuksköerskorna ska vilja stanna kvar. Istället slutar de. Många börjar jobba som hyrsjuksköterskor istället. Då bestämmer de sina arbetsvillkor själv. Och de kostnaderna ökar. Målet har varit att de får kosta två procent av budgeten. Nu är man uppe i nästan tre och en halv procent, säger hon. 

Läkarförbundets ordförande i länet Niklas Theorin berättar om de etiska dilemman som läkare tvingas förhålla sig till när resurserna dras ner:

– Vi tvingas fatta extra många svåra beslut fort. I normalfallet skulle patienten fått en säng. Nu måste jag fundera om det är absolut nödvändigt och därför orsaka överbeläggning eller om jag vågar skicka hem patienten. Det kommer att bli svåra dagar under sommaren, säger han. Han är anställd på medicinkliniken på Vrinnevi och berättar att han själv tänker jobba under sommaren. 

Vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin konstaterar att en läkare inte ska lämnas ensam i de svåra besluten. Det finns utarbetade planer vem hen ska kontakta när det etiska dilemmat blir för stort.

Extra utsatta när vården drar ner blir den stora och växande gruppen äldre multisjuka som riskerar att hamna mellan stolorna. Den geriatriska akutvårdsavdelningen slåss med stora problem sedan 10 sjuksköterskor försvunnit och bara åtta finns kvar. Ytterligare tre har dessutom sagt upp sig. För att stötta varandra personalmässigt, främst nattetid kopplas geriatriken och kirurgen ihop i sommar. Men verksamhetschefen Elisabet Norberg menar ändå att sjukhuset kommer att kunna ge de multisjuka en bra vård:

– Samarbetet med kirurgen gör att vi trots allt känner oss trygga att vården ska fungera och att vi kan erbjuda en sängplats till alla som behöver det. Även om fyra läkartjänster är obesatta utöver sjukskötersketjänsterna finns det läkarbemanning med specialist i geriatrik på plats. Så sommaren blir inget problem, säger Elisabet Norberg.

Vrinnevisjukhuset

Så här presenteras sjukhuset på Region Östergötlands hemsida:

Vrinnevisjukhuset har lyckats behålla den personliga och nära känslan av ett litet sjukhus trots att det idag är ett välrenommerat akutsjukhus med modern diagnostik och högkvalitativ vård och behandling. Här finns barnakut, förlossningsvård och specialistkliniker inom ett stort antal medicinska områden. Hela Östergötlands läns planerade kejsarsnitt tas bland annat emot på Vrinnevisjukhuset. Här arbetar cirka 2400 medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!