I ett slag kan Norrköpings närproducerade fossilfria el öka dramatiskt om tre- fyra år. Om planerna går i lås och länsstyrelsens godkänner planerna kommer de två parkerna producera kring 170 000 Megawattimmar under ett år. Båda parkerna är även i ett riksperspektiv enorma.
Men än återstår alltså för det Årebaserade företaget Sunna Groups projekt utanför Östra Husby att presentera en miljökonsekvensbeskrivning som länsstyrelsen accepterar. Den menar att bygget kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Och att det finns frågetecken som måste redas ut först. Så här skriver man:
"Solcellsparken ska anläggas i en fornlämningstät miljö med flertalet stensättningar, gravfält och ett antal stensträngar. Området är också rikt på biotopskyddade objekt som åkerholmar och diken."
I länsstyrelsens skrivelse finns också de närboendes synpunkter med. Den handlar om oro för ökad brandrisk, försämrad väg, vikten av att kunna fortsätta rensa diken i området för att förhindra översvämningar, värdeminskning på fastigheter, ökade försäkringskostnader. Någon uttrycker dessutom oro för att ängshöken kan påverkas.
Så hösten ger intensiva dagar för båda projekten där konsekvenserna för naturen ska utredas när två så stora anläggningar ska byggas på jordbruksmark. Men mot detta ska ju sedan vägas nyttan av att få mycket el utan koldioxidutsläpp.