Sökes: Flera trädfaddrar till kanalen

Många träd längs kanalen är på väg att dö. Du kan rädda ett genom att bli trädfadder.

Trädfadderprojektet har pågått sedan 2004. För 2 000 kronor är ett träd ditt!

Trädfadderprojektet har pågått sedan 2004. För 2 000 kronor är ett träd ditt!

Foto: Privat

Nyheter2019-11-05 14:00

År 2000 utsågs Göta kanal till "Årtusendets Svenska Byggnadsverk" och trädallén, som är Sveriges längsta,  är en mycket viktig del av det värdefulla byggnadsverket. Tyvärr är många av de 10 000 träden döende. Träden är inte bara vackra, rötterna stöttar även upp kanalbanken för att förhindra den att rasa ner i kanalen. 

Sedan 2004 erbjuder Göta kanalbolag privatpersoner och företag att bli trädfaddrar till nya träd längs kanalen. Just nu söker man flera som vill bli det. Vill man inte betala 2 000 kronor, som ett helt träd kostar, kan man välja att köpa en andel. 

– Vi märker att det är populärt att skänka detta som en gåva till jubileum, dop, begravningar eller liknande högtidsdagar, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag. 

Att bli trädfadder innebär att man tar ett aktivt ansvar för att bevara ett svenskt kulturarv. En gång om året bjuds de nya trädfaddrarna in till att delta i en planteringsceremoni, något som i år inföll för bara ett par dagar sedan i Töreboda och vid Tegelbrukets sluss i Söderköping. Förutom att träden planteras fikades det och sköts kanonsalut. 

I år har kanalbolaget fått en stor beställning från ett lokalt företag. Freudenberg Home and Cleaning Soulotions AB har i samband med sitt 170-årsjublieum skänkt 30 stycken träd.

– Det är såklart väldigt roligt att se när lokala företag går in med beställningar. Att de värnar om miljön och en hållbar framtid för Göta kanal känns fint, säger Roger Altsäter. 

Karta: Göta kanal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!