SM-final för Norrköpingskillar

Elias Löfberg och Oliver Sundström går sista året på Kungsgårdsgymnasiets restaurangskola. Och det har de gjort så framgångsrikt att de nu kvalificerat sig till SM i servering.

Under SM kommer Jolanda Edvardsson från Åre att coacha Oliver Sundström och Elias Löfberg. Hon är praktikant på skolan just nu men tävlade själv på SM i servering när hon gick i gymnasiet.

Under SM kommer Jolanda Edvardsson från Åre att coacha Oliver Sundström och Elias Löfberg. Hon är praktikant på skolan just nu men tävlade själv på SM i servering när hon gick i gymnasiet.

Foto: Privat

Nyheter2023-02-08 17:00

På onsdagen hade hela skolan samlats i matsalen för att överraska dem när arrangören Visita avslöjade att de valts ut till SM. En tävling som funnits länge och där unga talanger i årskurs tre får visa sina färdigheter i tre grenar hotell/turism, kök och servering. 

Både Elias och Oliver blev både överraskade och väldigt glada. De har nu fram till den 17 mars på sig att träna för att ge de övriga fem lagen en match. Finalen kommer att gå i Stockholm och meningen är att de ska sköta serveringen för ett av de sex lag som tävlar i kök. 

– Det är första gången någon från vår skola kvalificerat sig till SM så det är förstås väldigt roligt, säger elevernas lärare Caroline Regn. Hon kommer själv att vara med i Stockholm men bara som "andracoach". Just nu finns nämligen Jolanda Edvardsson från Åre på skolan som praktikant under sin yrkeslärarutbildning och hon kommer framför allt att coacha dem. Jolanda har nämligen själv varit med och tävlat i serverings-SM och kommer därför att bli ett bra bollplank för killarna. 

För att bli uttagna fick de Elias och Oliver genomföra och dokumentera med bild, papper och film fyra olika arbetsuppgifter. Det handlade till exempel om att inreda en lada "lite crazy" för en studentfest, sätta samman en meny och skicka ett offert på hela kalaset och att dekantera en flaska rödvin. En annan uppgift var att förklara hur man vill ge en restauranggäst det lilla extra, 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!