Det har gått ett år sedan Peter Sjölund lyckades med det polisen gått bet på i 16 år – att hitta mördaren som den 19 oktober 2004 på Ågatan i Linköping högg ihjäl 8-årige Mohamad och 56-åriga Anna-Lena. Nu har han tillsammans med DN-journalisten Anna Bodin skrivit en bok om hur morden fick sin lösning.
Den korta versionen kan beskrivas som att Peter Sjölund hörde att amerikansk polis lyckats lösa kalla fall med hjälp av DNA-teknik. Eftersom han själv satt med stora kunskaper om hur man använder just DNA när man släktforskar, hörde han av sig till Linköpingspolisen och frågade om de ville ha hjälp.
Det ville de och sökandet började. En liten skärskada på mördarens hand gjorde att blod fastnat på den mössa han slängde ifrån sig efter morden. Genom att förfina beståndsdelarna i DNA:t, från polisens 15 punkter till över 700 000 punkter, hittade Peter Sjölund delar av samma DNA i en databas där människor lämnat sitt DNA i hopp om att hitta släktingar. På fem veckor lyckades han hitta mördaren som polisen sökt efter i 16 år. 37-årige Daniel Nyqvist dömdes till rättspsykiatrisk vård för de båda morden.
– Det kändes som att vinna OS och VM på en gång. Det var första gången i Europa och så otroligt spännande, säger Peter Sjölund.
Daniel Nyqvist förflyttas till häktet i Norrköping dagen efter gripandet. Det fjärde och sista förhöret med honom hålls 29 juli 2020 även det i häktet i Norrköping.
Känslan när Peter Sjölund insåg att han skulle hitta mördaren kan han bara jämföra med en annan känsla. Den att man ska bli pappa.
– Man vet att man ska bli pappa, men inte riktigt vad det innebär förrän barnet är fött, säger Peter Sjölund.
Peter Sjölunds intresse för släktforskning och DNA har inte bara hjälpt barn att hitta sina biologiska pappor eller polisen att hitta mördare. Det har också gett Peter Sjölund en insikt om DNA-arvets betydelse för hur man är som person, hur vissa egenskaper återfinns i generationer. Inte minst i hans egen familj.
I det DNA-team som han bildat tillsammans med sex andra duktiga och engagerade släktforskare har även hans dotter bidragit och löst problem snabbare än någon annan. Genom den autismdiagnos hon själv fått har hon funderat mycket på om Daniel Nyqvist – som också diagnostiserats inom autismspektrat har dömts till vård på rätt grunder. Våld är nämligen inget kriterie som ingår i diagnosen.
Att ha ett specialintresse, och dessutom vara superbra på det, är däremot ett kriterie. Att tänka logiskt. Precis som hennes pappa Peter Sjölund.
– Man måste ha den egenskapen, när jag fokuserar försvinner allt annat. När jag gick i gymnasiet spelade jag bridge i allsvenskan och kunde spela tolv timmar i sträck, säger Peter Sjölund.
DNA-teamet som han leder, och hans arbete för att hitta dubbelmördaren, har fått stor uppmärksamhet inte bara i Sverige och Europa, och många vill vara med i teamet.
– Det har hört av sig 30, 40 personer och inte bara släktforskare, en researcher från New York som inte alls kan något om släktforskning men som ändå tyckte det lät spännande och sa sig vara bra på efterforskning ville vara med, säger Peter Sjölund.
Men trots att Peter Sjölund nu har ett helt team med duktiga medarbetare kommer det att dröja innan de får möjlighet att hjälpa polisen att lösa fler fall efter pilotprojektet med Linköpingspolisen. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, har beslutat att metoden strider mot svensk lag.
– Vår förhoppning är att det ka bli lagligt att använda sig av de här metoderna i Sverige om två år, men det är klart att det känns surt att ha kunskapen men inte få använda den, säger Peter Sjölund.
Han säger samtidigt att polismyndigheten är laddad till tänderna och förberedd att köra igång den dagen de får grönt ljus.
Och det finns kalla fall som Peter Sjölund gärna är med och försöker lösa. Brattåsmorden som skedde den 31 maj 2005 när ett par i 70-årsåldern blev mördade på sin gård i Brattås utanför Härnösand är ett av dem.
– Och sedan är det klart att Palmemordet finns med på listan, säger Peter Sjölund.
Men det är inte bara de svenska lagarna som kan sätta käppar i hjulen för släktforskningen i framtiden, allt sparas inte längre som det gjorde förr. Även om Sverige är unikt i sin dokumentation av medborgare bakåt i tiden, har det de senaste 30 åren dokumenterats allt mindre.
– När Skatteverket tog över folkbokföringen från Svenska kyrkan 1991 där allt tidigare var inskrivet i kyrkböckerna digitaliserades istället mycket och mycket är slängt, säger Peter Sjölund.
Dessutom sparar vi som privatpersoner inte heller händelser på samma sätt.
– Vi har inte längre fotoalbum där vi sätter in bilder som framkallats och där vi skriver vilka som är med och när och var bilden tagits. Istället har vi bilderna i mobilen, kanske sparade i en molntjänst, säger Peter Sjölund.
Det kommer att göra det betydligt svårare för släktforskare i framtiden.
Sin egen släkt har han såklart forskat om och hittat en anknytning till Norrköping.
– Kyrkoherde Andreas Adam Hammerhelf var kyrkoherde i Hedvigs kyrka och den som såg till att den byggdes på 1600-talet.
Han har även gjort en upptäckt som tagit honom till sina rötter i Afrika.
– Min svärson kommer från Afghanistan och har ingen släkt här i Sverige, men jag tänkte att vi skulle hjälpa honom att hitta sitt ursprung och vi gjorde ett DNA-test. Det visade sig att han har samma Y-kromoson (som bara kan ärvas från far till son) som jag och att våra vägar korsades i Afrika för 8000 år sedan. DNA ger en helt annan bild av släktskap som visar att vi är släkt med varandra allihop, säger Peter Sjölund.
Han menar att man får ett otroligt perspektiv genom släktforskning, där kungalängder man skulle lära sig i skolan är ointressant och det är den egna släktens och vanligt folks historia som betyder något.
Peter Sjölund och hans svärson visade sig vara släkt på långt håll. På Island får man passa sig betydligt mer när man ska bilda familj och det finns en app för att man ska se att man inte är släkt på för nära håll.
– Men om man börjar titta på exempelvis Skellefteå så upptäcker man att väldigt många är släkt med varandra även i Sverige, säger Peter Sjölund.
I väntan på lagändringen har Peter Sjölund fullt upp med släktforskningen.
– Jag hoppas kunna hjälpa fler att hitta sina biologiska pappor, vem som helst som är född i Sverige går att hitta - både donatorer och brottslingar, säger Peter Sjölund.