Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skvallertorget har haft olika namn

Skvallertorget under 1950-talet.

Skvallertorget under 1950-talet.

Foto: Bernard Handell

Nyheter2022-08-06 16:00

Tecknarens ögon

Skvallertorget, Samtalstorget eller Lilla Torget.

Kärt barn har många namn och så också Skvallertorget, som bakåt i historien även hetat just Samtalstorget och Lilla Torget.

På Bernard Handells teckning, del 6 i sommarserien, från 1950-talet är mycket sig likt, förutom att spårvagnslinjen, Ringlinjen, är borta sedan länge. 

Borta är också den höga skorstenen mitt i bilden. Idag dock ersatt av en ny skorsten som står ute i Strömmens vatten...

Stressade människor kunde man tydligen se både på 1950-talet på Skvallertorget och så även i våra dagar, men trafiksäkerhetsmässigt fungerar det fortfarande överraskande bra.

Så här lyder texten om Skvallertorget i Handells bok:

"Här vid Skvallertorget startades färgerirörelse i mitten av 1700-talet och då alla köpekontrakt är bevarade , känner man namnet på alla som drivit färgeriet i huset till vänster (ABF-huset idag).

År 1796 överlät färgmästaren och riddaren Daniel Veijerin färgeriet med tillhörande byggnader till Mathias Hoffstedt, som drev det till sin död, varefter stärbhuset år 1848, sålde det till Alexander Soldin.

Denne ägde det i 7 år och överlät det sedan till Lewy Eliasson.

År 1860 inköptes det av Johan Ros, som 1876 överlät detsamma till Joh. Somell. År 1880 övertogs rörelsen av A. H. Abrahamson. Efter hans död år 1897 leddes färgeriet av hans brorson Th. Abrahamson och därefter av dennes söner Gunnar och Gösta."

Detta från Bernard Handells egna anteckningar till sin teckning i boken "Norrköping, min stad".

Från Norrköpingsrummet på Stadsbiblioteket har vi även fått fram att Skvallertorget finns med på kartor sedan 1640, men torget är troligen mycket äldre än så.

Från torget sträcker sig Västgötegatan, en gata vars sträckning inte har ändrats sedan medeltiden.

Och det nämns också att Skvallertorget på 1600-talet användes som ett salutorg.

Angående spårvagnen på bilden, kan man slå fast att ringlinjen för spårvagnar anlades 1904 och lades ner 1958, varefter rälsen revs upp.

Varifrån namnet Skvallertorget kommer ifrån, är det väl ingen som riktigt vet, men det finns flera teorier.

En är att det på 1600-talet fanns en vattenpump på torget, där människor kom och hämtade sitt färska vatten. Och i samband med vattenhämtningen kanske man passade på att skvallra lite till varandra om senaste nytt på stan.

I så fall passar ju även det andra namnet, Samtalstorget, in på samma teori.

Att torget en lång period också hette Lilla Torget är kanske lättare att förstå, då det troligen var och är Norrköpings minsta torg.

Karta: Skvallertorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!