Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skrev under avtal för 100 miljoner

På fredagslunchen skärpte kommunledningen sin attityd gentemot den tidigare digitaliseringsdirektören Johan Högne. "Han ska inte ha en spänn", säger kommunalråd Lars Stjernkvist (S).

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) är upprörd över det som skett.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) är upprörd över det som skett.

Foto: Carolina Nilsson

NYHET2019-08-16 13:57

Under veckan har vi och många andra medier rapporterat om att Norrköpings kommuns första digitaliseringsdirektör sade upp sig med omedelbar verkan i måndags. Orsaken ska ha varit att han och kommunledningen tyckte olika om saker, och droppen som fick bägaren att rinna över hos kommundirektör Martin Andreae var att Johan Högne påverkat vilka konsulter kommunen tagit in på digitaliseringssidan.

Vi kunde även berätta att Johan Högne ska ha överstigit sina befogenheter avseende delegation.

– Han har tecknat avtal för stora pengar, något han inte haft rätt till. Det tittar revisorerna på just nu, sade Martin Andreae då.

Han ville då inte uppge exakta belopp, men sade att det handlar om ”ganska stora belopp”. Detta "ganska stora belopp" preciserades på fredagen: Över 100 miljoner kronor. Enligt kommunledningen hade Högne rätt att skriva under avtal till ett värde upp till 1,3 miljoner kronor. Enligt Martin Andreae har Högne själv förklarat sitt agerande med att det handlar om ramavtal och att det inte är säkert att det kommer att handla om exakt så mycket pengar.

– Men så kan man inte se det enligt oss, förklarar kommundirektör Martin Andreae.

Den som först insåg att något inte stämde, var upphandlingsstrategen Björn Andrén. Det var när han hörde att det pratades om att kommunen börjat köpa in konsulttjänster för stora summor, som han reagerade och sedermera kontaktade Martin Andreae.

– Det är inga konstigheter, det är mitt jobb, sade han under pressträffen där han hyllats av kommunledningen på plats och Lars Stjernkvist pratat om "lex Björn".

– Så länge det finns sådana medarbetare som Björn, som visar på civilkurage, har jag gott hopp, sade Stjernkvist.

Efter att avtalen gåtts igenom, lyckades man stryka ned dem till drygt 40 miljoner. Det som framför allt togs bort var "förlängningar" av kontrakt, förklarar Martin Andreae. Kvar fanns då åtta kontrakt. När dessa sedan gicks igenom, visade det sig att 90 procent av kontraktssumman gick till det företag som Johan Högne tidigare arbetat på. Kommunledningen menar att de har bevis på att Johan Högne påverkat de konsultföretag som köpt in tjänsterna, och fått de konsulter han velat ha.

– Det ska inte ske. Då sätter man hela lagen om offentlig upphandling ur spel, menar Martin Andreae.

Kommunen överväger nu att polisanmäla Johan Högne. Först ska en gedigen utredning göras. Johan Högne ska inte ha haft någon slags fallskärm eller annat liknande avtal.

– Han ska inte få en spänn. Och om han kommer in med något krav ska vi göra allt för att inte behöva betala ut en krona. Han har gjort av med alldeles för mycket pengar, säger en upprörd Lars Stjernkvist.

Johan Högne har nu lämnat en digitaliseringsavdelning som för tillfället går 30 miljoner kronor back, bakom sig. Enligt kommunledningen har man inte haft någon orsak att känna att något inte stod rätt till, digitaliseringsavdelningen ska enligt dem ha redovisat ett plus/minus-resultat vid de månatliga avstämningarna. Under sommarmånaderna har dock flera konsultfakturor dykt upp och i dagsläget ligger avdelningen 30 miljoner back.

– Man blir heligt upprörd! 30 miljoner, det är 70 undersköterskor. Alla vet att vi redan har ett tufft läge i ekonomin och så kommer även detta. Jag förstår att lärare och undersköterskor som kämpar därute tänker att de redan kämpar som det är, och nu ska även det här lösas. Men mitt besked är att vi ska göra allt för att fixa det här utan att det drabbar vård och omsorg och skola, utan hämta hem det centralt, säger Lars Stjernkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!