Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skenäsanstalten rustar för framtiden

Det regnar och blåser, en typisk novemberdag när färjan från Säter i Kolmården lägger till vid Skenäs. Några minuters bilresa innan jag svänger av mot anstalten. Det ser just nu ut som en enda stor byggarbetsplats när det gamla möter det nya.

"Jag älskar verkligen mitt jobb, man har alltid någon att luta sig emot, hjälp runtomkring sig hela tiden" säger VB Towa Andersson, här med kollegorna Ebba Henrysson, och Sandy Sehdo.

"Jag älskar verkligen mitt jobb, man har alltid någon att luta sig emot, hjälp runtomkring sig hela tiden" säger VB Towa Andersson, här med kollegorna Ebba Henrysson, och Sandy Sehdo.

Foto: Åsa Hanell

Nyheter2021-11-14 06:45

Efter att skarp kritik framförts från anställda, intagna och anstaltsprästen har jag bjudits in för en rundtur på Skenäsanstalten.

Kriminalvårdschefen Tony Bertlin tar emot i ett mindre hus, lite vid sidan av, som är ett av flera hus på anstaltsområdet som antingen ska rivas eller återgå till hyresvärden Specialfastigheter, som är ett svenskt helstatligt bolag som äger, förvaltar och utvecklar säkerhetsfastigheter.

Han visar en byggritning över hur området ska se ut när allt är klart och låter stolt när han berättar om Hus 1 som stått klart sedan ett år och det första i sitt slag inom Kriminalvården.

– Det sätter ramarna för hur nästa hus ska se ut på nästa anstalt, säger Tony Bertlin.

undefined
"Om något år får personalen mycket bättre förutsättningar för att jobba", säger kriminalvårdschef Tony Bertlin, som inte känner igen sig i delar av de anställdas oro.

Hus 1 rymmer 48 ordinarie platser och 22 dubbelbeläggningsplatser.

– Vi ser till ett 50-årsperspektiv, här har alla rum egna toaletter. Från början hade de inte någon toalettdörr, men det har satts dit efter dubbelbeläggningarna. Vi har lärt oss oerhört mycket inför de andra husen som ska stå klara och öppna i november respektive januari, säger Tony Bertlin.

När det gäller dubbelbeläggningen menar han att man primärt dubbelbelägger de intagna som sagt att det är okej. Men man kan å andra sidan inte säga nej.

Tony Bertlin berättar även om nya studielokaler där man bland annat ska fortsätta bedriva industriteknisk utbildning, som man köper in av utbildningsföretaget Astar.

– De som väljer att studerar där, antingen till licensierad svetsare eller CNC-operatör, har jobb när de kommer ut.

Det finns även ett snickeri och den handelsträdgårdsverksamhet som nu finns på anstalten Kolmården, ska när den läggs ner 2023, flyttas till Skenäs.

I Hus E ska det bli ett nytt centralkök. Det är välbehövligt, nuvarande kök är enligt Tony Berlin på "silvertejpsnivå". Dessutom har man en stor vattenläcka, vilket gör att de intagna inte kan äta där.

– I det nya köket blir det restaurang med kock- och cateringutbildning, säger Tony Bertlin.

I ett fjärde hus planeras för intagna med fysiska handikapp och äldre.

– Det ligger några år fram i tiden men är tänkt för tillexempel intagna som är rullstolsburna. Det kommer även rymma vad vi kallar "lighta pensionärsplatser".

Det byggs även ett nytt besökshus, där säkerheten är större, som det är nu kan småbarn springa runt i korridorerna bland de intagna.

– Om något år får personalen mycket bättre förutsättningar för att jobba. Vi har omorganiserat samtidigt som coronapandemin, men när vi är klara fördubblar vi i princip personalstyrkan från 50 till 100 anställda, säger Tony Bertlin.

En av de anställda är Peter Alderin som tillsammans med Caroline Christiansen jobbar som administratörer.

– Det är ett väldigt roligt och omväxlande jobb. Vi administrerar allt från ersättningar, kioskverksamhet till att ha hand om de intagnas konton och ser till att de tillexempel har pengar att betala sina kioskbeställningar och permissionsresor.

De intagna som deltar i sysselsättning utöver den lagstadgade, som ger 6.50 kronor i timmen, får dubbel ersättning - 13 kronor i timmen. 

– Av den ersättningen sparas 10 procent till permissioner och till ett frigivningskonto, säger Carolina Christiansen.

I snickeriet har ett 15-tal intagna sin sysselsättning och man kan välja att fördjupa sig i finishen eller bygg. Här tillverkas det pallar och barnmöbler - de intagna får när de friges ta med en pall och två stolar -, lekstugor och specialbeställningar, men också större byggnader som kommer till nytta på anstaltsområdet.

Caroline Andersson är yogainspiratör och hälsa/friskvård kan de intagna också välja som sysselsättning.

undefined
Caroline Andersson är yogainspiratör och hälsa/friskvård kan de intagna också välja som sysselsättning.

– Jag har en grupp på förmiddagarna och en grupp på eftermiddagarna, men vi gör inte bara yoga utan tränar kondition och styrka och har teoretiska lektioner kring hälsa.

Krimyoga har funnits sedan 2018 och Caroline Andersson har lett verksamheten på Skenäs i ett år.

– Först fanns det många fördomar band de intagna som att man måste vara vig och stark eller att de var för gamla, men alla kan vara med utifrån sina förutsättningar och efteråt känner de sig lugnare. En enda person som testat har sagt att "det var inget för mig men det var bra".

De intagna kan även låna med sig en yogamatta och cd-skiva och yoga själva på sina rum.

På Lärcentret kan de intagna läsa in grundskolan och gymnasieämnen. Lärarna är anställda av huvudkontoret. En av de är Tina Gaidry, med rötter i USA, som undervisar i engelska.

– Det här är det bästa jobb jag haft, förut jobbade jag på De Geergymnasiet i Norrköping. Jag kunde ha 32 elever som var på olika nivåer utan att riktigt hinna eller kunna anpassa nivån efter individen. Här kan jag det, det här jobbet är fantastiskt roligt.

En annan anställd som stortrivs på jobbet är Towa Andersson som är vakthavande befäl vid centralvakten.

undefined
"Jag älskar verkligen mitt jobb, man har alltid någon att luta sig emot, hjälp runtomkring sig hela tiden" säger VB Towa Andersson, här med kollegorna Ebba Henrysson, och Sandy Sehdo.

– Det är jättetråkigt att läsa dina andra artiklar om anställda som upplever problem här. Så upplever inte vi det. Jag älskar verkligen mitt jobb, man har alltid någon att luta sig emot, hjälp runtomkring sig hela tiden. Det är så kul att höra personal som önskat vilken grupp de ska tillhöra, alla är så peppade och glada över den nya organisationen som kör igång i januari.

Hon har jobbar här sedan 2015 och tycker att det är kul att vara med i hela processen och älskar variationen i arbetet, men påpekar att man inte få vara rädd för förändring utan se det som en utmaning och önskar att fler hittar till Kriminalvården eftersom man får hjälpa så många människor.

– Det har aldrig varit så många anmälda till julbordet som i år, det om något är ett tecken på att folk trivs här, säger Towa Andersson.

Inte heller kriminalvårdschefen Tony Bertlin känner igen sig i den oro som anställda tidigare berättat om i Folkbladet.

– Jag upplever inte att det är så och det är inget som jag har fått ta del av. Visst kan det vara jobbigt under ombyggnaden, omorganisationen och så pandemin på det om man inte tycker om förändringar. 

Men som han sagt tidigare:

Enligt min uppfattning, har vi en väldigt bra och öppen dialog med personal –och skyddsorganisation. Men om det finns en sådan uppfattning eller känsla i personalkollektivet är det bara att beklaga och vi måste helt enkelt bli bättre på att prata om det, säger Tony Bertlin.

Och får medhåll av Towa Andersson.

– Det är högt i tak här, pratar man med varandra så funkar allt.

Sysselsättning

Förutom behandlingsprogram, utbildning eller arbete kan intagna ha andra aktiviteter på sitt schema. All sysselsättning syftar till att ge ökade chanser till att klara ett lagligt liv efter straff.

Som att sköta matlagning och tvätt själv, delta i en föräldragrupp, lära sig lugn genom yoga, gå en drama-, musik- eller skrivkurs eller att lära sig sy.

Det viktiga är att den intagne får träna på sociala färdigheter och lär sig saker som ökar chanser till ett liv utan återfall.

Källa: Kriminalvården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!