De fackliga representanterna – Vårdförbundets Emma Kingvall och Kommunals Jasmina Omerovic – är bekymrade över situationen inom framför allt den slutna vården på länets tre sjukhus med för få anställda i tjänst och för många patienter i behov av vård. Överbeläggningarna har blivit vardag istället för undantag. I juli vill många ha semester vilket gör att läget är extra skört just nu. Och för undersköterskorna känns det extra svårt att hitta motivationen sedan de som enda yrkesgrupp i regionen inte får sina redan förhandlade lönehöjningar förrän i oktober.
– Egentligen är situationen varit generellt alarmerande ända sedan i vintras. Krisen har blivit mer eller mindre konstant. Inför sommaren gjordes en ambitiös planering men det är bara att konstatera: Den generella bristen på personal gör att vi har för få bemannade vårdplatser. Akutmottagningen blir då hårt belastad. Det finns inte plats för de patienter som behöver vård på de vanliga vårdavdelningarna och ledningen får leta platser där de går att uppbringa. Eller så får de bli kvar på akuten längre än önskvärt.
Det säger Emma Klingvall som berättar att trots att ledningen höjt ersättningen till dem som frivilligt går med på att "sälja" sin semester är det få som nappar. Idag får man 3000 kronor extra per dag och alltså 15 000 för en vecka.
– Det är också svårare att locka hyrpersonal att jobba under somrarna. De kan välja och vill gärna ha semester när familjen har det. Därför tvingas vården jobba med överbeläggningar som en normal företeelse. Senast jag stämde av hade vi 16 överbeläggningar, konstaterar Emma Klingvall, Vårdförbundets ordförande i Östergötland.
Bilden hon målar upp bekräftas i princip också av Tobias Ekenlie, i vanliga fall centrumchef för barn - och kvinnocentrum men med ansvar för att fördela vårdplatser tillsammans med andra i ledningen under sommaren på Vrinnevisjukhuset. Men han konstaterar också:
– Det finns ett fantastiskt samarbetsklimat under sommaren. Alla anstränger sig och hjälps åt till det yttersta för att det ska fungera. Men det är trångt, mycket trångt på sjukhuset. Ledningen har fastställt ett önskvärt antal platser för att vården ska fungera under sommaren men vi tvingas ofta se till att varje avdelning också kan ta emot något fler patienter. Det är det som kallas överbeläggning. Den senaste veckan kan vi säga att vi ständigt tvingats maximera antalet vårdplatser som befintlig personalen bedöms kunna klara av. Och då räknar vi inte in att också akutmottagningen tvingas behåller några enstaka patienter som förblivit oplacerade. Vi försöker få in extra personal för att inte den ordinarie personalen ska bli överbelastad, säger Tobias Ekenlie.
Jasmina Omerovic som representerar undersköterskorna som förtroendevald i fackförbundet Kommunal ser samma problem. Undersköterskorna märker ju ofta av den röriga situationen mest av alla eftersom de är närmast patienterna.
– Idag är det ju bara de riktigt sjuka som läggs in på sjukhus. Vårdtyngden är mycket större generellt. Vi är ofta oroliga för patientsäkerheten när det blir överbeläggningar. Speciellt med patienter som egentligen inte hör hemma på avdelningen.
För undersköterskorna har sommaren blivit extra tung sedan man fått veta att den löneökning som slutligen förhandlades fram i april inte kommer att betalas ut förrän i oktober i Östergötland. Regionen anser sig inte hinna med den administration och de lönesamtal som krävs innan pengarna ska betalas ut. Detta på grund av att förhandlingarna blev klara för sent.
– Ska jag vara helt ärlig var detta det sämsta om kunde hända. Det innebär att många undersköterskor som redan är dåligt betalda fått det så svårt med stigande räntekostnader och matpriser att de helt enkelt inte har råd att ta semester. De jobbar hellre övertid för att överleva fram till den nya lönen betalas ut. Det känns extra bittert eftersom Kommunal den här gången förhandlade fram en jättebra pott. Och det märkliga är att andra, både kommuner och regioner, hann med trots att förutsättningarna var de samma, säger Jasmina Omerovic.