Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjölund på Holmen vill få stopp på vinglandet

Henrik Sjölund är vd och koncernchef på Holmen; ett stort skogsföretag vars affärsidé är att "äga och förädla skog".

Holmens vd Henrik Sjölund fångad på bild i Visby i början av juli 2022.

Holmens vd Henrik Sjölund fångad på bild i Visby i början av juli 2022.

Foto: Per Mårtensson

Nyheter2022-07-05 08:15

I Norrköping har Holmen såväl en historia som tar sin början i tidigt 1600-tal som ett pappersbruk, ett sågverk och en planerad vindkraftpark med tolv turbiner på Klintaberget. 

Jag träffade Henrik Sjölund en stund på Almedalsveckans första dag. Han och andra medarbetare på Holmen har förlagt några dagar till Visby för att träffa folk; företrädesvis från de politiska partierna för att framförallt diskutera frågor om skogs- och energiförsörjning. Vilket inte alls är särskilt konstigt. Skogs- och energifrågor har blivit väldigt politiserade och fastlåsta. Att samtala och diskutera med politiker för att framföra sina perspektiv och synpunkter är därför en tämligen självklar del av verksamheten.

– Sverige är ett av få välfärdsländer som har ett fossilfritt energisystem, det ska vi inte glömma. De politiker i tidigare generationer som tog de stora och tunga besluten om att först bygga ut vattenkraften och sedan kärnkraften har lagt grunden för Sveriges framgångar som industrination med ett högt välstånd, sa Henrik Sjölund.

Han har ett dynamiskt perspektiv i sina resonemang. Saker och ting förändras. Den kraftiga utbyggnaden av energiförsörjningen hade precis som den tidigare skogsnäringen inslag som inte tog tillräcklig hänsyn till miljön.

– Det är ingen tvekan om industrin behövde en spark i rumpan. När Miljöbalken började gälla (januari 1999) var det ett politiskt beslut som förmodligen var helt rätt och nödvändigt. Den lokala miljön och den biologiska mångfalden behövde ett starkare skydd. Och det stod Miljöbalken för. Nu är vi återigen i ett annat läge där Miljöbalkens vaktslående av den lokala miljön hamnar i konflikt med den gröna omställningens behov av insatser för ett bättre klimat på hela planeten. Den målkonflikt vi upplever nu måste vi tillsammans hantera och politikerna måste gå först, annars tappar Sverige tempo i den avgörande omställningen, sa Sjölund.

Han anser att alla diskussioner och debatter om energi och klimat förr eller senare landar i "tillståndsfrågan". 

– Holmen driver vattenkraft vid ett tjugotal stationer i flera älvar och vattendrag och vi har vindkraft i Uppsala och i Västerbotten och förhoppningsvis också snart i Norrköping. Självklart ska alla sådana här verksamheter genomgå miljöprövningar. Men politikerna behöver se till att också klimatintresset får genomslag i avvägningarna. Tillståndsprocesserna behöver också snabbas upp om vi ska undvika att hamna i riktigt allvarliga energiförsörjningsproblem nere i södra Sverige, sa Henrik Sjölund.

Han hoppas på att nästa riksdag ska kunna ge underlag för en regering som förmår att avbryta "vinglandet" i energiförsörjningen.

– Jag är optimistisk i grunden och under den valrörelsepolariserade ytan finns en tämligen stor samsyn om Sveriges problem och om helheten av åtgärder som behövs framöver. Miljöbalken behöver kompletteras, den lokala miljön kan inte vara helt allenarådande i frågor som rör hela värdens klimat och det behövs bättre system för hur människor som drabbas lokalt ska kunna ersättas, sa Henrik Sjölund.

Han sticker inte under stol med att människors livsmiljö påverkas av en ökad produktion av elektricitet. 

– Det gäller alla former av energiproduktion. Det går inte att komma från att det är på det viset. Men det ska göras med balans och med stor hänsyn till miljö och människor, där har vi alla ett gemensamt ansvar sa Henrik Sjölund. 

Miljöbalkens syfte:

Människors hälsa och miljö skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan, värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas, den biologiska mångfalden bevaras, mark, vatten och fysisk miljö används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning tryggas, och återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi främjas så att ett kretslopp uppnås.

Karta: Almedalens Scen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!