Själv skulle jag ha fallit död ner av skam

En nedmonterad staty av Lenin ligger och skräpar i utkanten av en park i Rumänien nånstans. Människor är glada att slippa eländet. I Sverige flockas däremot delar av kultur- och medieetablissemangets medlemmar runt den fallne diktatorn.

En nedmonterad staty av Lenin ligger och skräpar i utkanten av en park i Rumänien nånstans. Människor är glada att slippa eländet. I Sverige flockas däremot delar av kultur- och medieetablissemangets medlemmar runt den fallne diktatorn.

Foto: VADIM GHIRDA

Krönika2021-03-07 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk er att det varje år delades ut ett Hitlerpris i Sverige och att uppburna skribenter artister och professor tog emot priset utan att vare sig rodna och/eller få uppleva några problem i sina inkomstbringande verksamheter. Något sådant skulle aldrig ske. Och tack och lov för det. Men i Sverige finns ett Leninpris som delas ut årligen sedan 2009. Många pristagare har glatt tagit emot 100 000 kronor och har tydligen ärats av att förknippas med den man som - enligt professorn i ryska Magnus Ljunggren som skriver om Lenin i Kvartal (8/2) : - var en hänsynslös våldsdyrkare, han som avfärdade meningsmotståndare som ”horor” och ”slödder” och till slut bara spydde ut sina blodtörstiga imperativer: skjut, häng, bränn!" Magnus Ljunggren ger några axplock från order och direktiv av Lenins hand från inbördeskrigets år; uppgifter som enligt Ljunggren "avhemligades" först under 1990-talet: 

”Gå över gränsen (till Lettland eller Estland) och häng där mellan hundra och tusen funktionärer och rikemän.”

”Häng (det är absolut nödvändigt att folk får beskåda det) minst hundra notoriska storbönder, rikemän och blodsugare.”

”Arkebusera några hundra prostituerade och forsla bort kvarlevorna.”

”Tjekans presidium måste i natt se över de kontrarevolutionära målen och låta arkebusera alla uppenbara kontrarevolutionärer. Regionala tjekor ska göra detsamma. Vidta åtgärder så att liken inte hamnar i orätta händer.”

”Ju större antal reaktionära borgare och präster vi lyckas skjuta desto bättre.” ”Skjut ner var tionde lösdrivare på fläcken.” ”Skjut prästerskapet i Sjuja, till siste man.”1

Utöver de som ska mördas enligt dessa order så var socialdemokrater och socialister stora hatobjekt som väckte utrotningslusten hos diktaturbyggaren Vladimir Lenin som också var den som lärde upp sin efterträdare, folkkommissarien Josef Stalin i terrorstatens blodiga konst. Jag har uppriktigt talat så oerhört svårt att förstå hur pristagarna Mattias Gardell, författare och historiker, Roy Andersson, filmregissör, Maj Wechselmann, dokumentärfilmare, Sven Lindqvist, författare, Maj Sjöwall, författare, Jan Guillou, journalist, Mikael Wiehe, artist, Mikael Nyberg, författare , Stefan Jarl, filmregissör, Sven Wollter, skådespelare, Göran Therborn, professor, Kajsa "Ekis" Ekman, journalist och Nina Björk, journalist, litteraturvetare och författare resonerade med sig själv när de sa ja till att ta emot Leninpriset? Själv skulle jag ha fallit död ner av skam bara av att ha fått frågan.