Shekarabi har rätt och han behöver också få rätt

Sverige 11 januari 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det hetsas från höger och vänster. Och som vanligt i hetsiga tider så är det knappt någon som ser bjälken i det egna ögat medan grandet i motståndarens öga uppförstoras å det grövsta. Trumpmobbens stormning av kongressbyggnaden kan givetvis göra vem som helst mörkrädd. Som en av nyhetskanalen CNN: s kommentatorer sammanfattade så var "USA under några timmar en bananrepublik." När händelserna i USA ska implementeras i den svenska inrikespolitiken vet dock hetsen knappt några gränser. Längst går som vanligt socialdemokraternas största ledarsida på Aftonbladet. Där klumpar den politiske redaktören Anders Lindberg ihop moderatledaren Ulf Kristersson med Tredje riket och Trumps stormtrupper därför att Kristersson sagt sig vara beredd att hämta stöd från alla partier (inklusive de i Januariavtalet fördömda V och SD) för att kunna bilda regering. (8 januari) 

Det bör väl också påminnas om att demokratin i USA inte har "rämnat"; för att låna ord från Peter Wolodarski på DN: s ledarsida (10 januari). Tvärtom så har USA: s demokrati visat sig stå väldigt stark under de svåra påfrestningar som den utsatts för under senare år. Amerikanska folket röstade fram Trump i valet 2016. Efter fyra år med denna mycket speciella person vid makten så röstade det amerikanska folket fram en annan president som nu snart kommer att tillträda. USA: s demokratiska institutioner har stått pall trots en våldsam polarisering som triggas av våldsnära ytterkanter i samhälle och politik.

Ardalan Shekarabi är socialförsäkringsminister och socialdemokrat med många och mångfacetterade erfarenheter av livet politiken och socialdemokratin. Shekarabi sticker ut därför att han då och då uttrycker egna tankar och perspektiv på saker och ting. Häromdagen läste jag honom på Twitter; ett socialt media där taket är högt och golvet är lågt. Här några rader ur hans kloka budskap: "Svensk höger & vänster behöver en ärlig dialog om hur vi tillsammans kan agera för att upprätthålla medborgarnas tillit till de offentliga institutionerna i vårt land. Vi är inte USA. Vi har vår egen politiska kultur och tradition. Av den kompromisskultur som skapat ett av världens mest fredliga och anständiga samhällen. Reform istället för revolution. Kompromiss istället för konfrontationspolitik. Respekt och förståelse för motståndaren istället för polarisering. Så kan vi undvika att hamna där USA är idag." Shekarabi har förstås rätt.Ska han också få rätt så behöver Socialdemokraterna distansera sig från hetspropagandan i de egna leden.  

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Krönika

Han visade att gammal är äldst när det gäller Corona

Krönika

Därför går det ofta långsamt för kloka sanningar

Finspång

Fördelen med digitalt möte: "Alla kan vara med igen"

Politik

L kallar till extramöte efter Sabunis utspel

Ekonomi, näringsliv & finans

EU-pengar till mer digitalt i vården

Visa fler