Det handlar om sex olika händelser som ger "erfarenheter och lärdomar så att krishanteringen kan utvecklas och förfinas" som det står i analysen. Hur det påverkat kommunens krishantering får vi dock inte veta eftersom större delen av slutsatserna är sekretessbelagda. Men händelserna i sig kan vara värda att berätta lite mer om.
Vad de antagonistiska incidenterna i valet handlade om framgår inte. Däremot konstaterar man i sin analys att valets rättssäkerhet hotades av att många anställda på kansliet, i vaktmästeriet och bland röstmottagarna var sjuka inför valet och under valdagen. Problemen var extra stora bland röstmottagarna. Den reservpool som man byggt upp för plötsliga vakanser räckte inte till. Behovet av att fylla vakanser blev dubbelt så stort jämfört med tidigare val. Men man konstaterar också :
"Samtliga vallokaler kunde trots detta genomför röstmottagningen på ett rättssäkert och tillfredsställande sätt."
Händelserna kring de aviserade koranbränningarna och de våldsamma påskupploppen i Norrköping och en rad andra orter i landet är en annan av de händelser som analysen uppehåller sig vid. Man konstaterar att över 100 poliser skadades runt om i Sverige, att ett stort antal fordon förstördes och skador uppstod på många byggnader till följd av stenkastning. Hemtjänsten fick svårt att utföra sina uppdrag där upploppen rasade, bland annat i Navestad. Hur man väljer att gå vidare framgår inte heller eftersom detta är sekretesskyddat.
Hur kommunens krisberedskap fungerade under dessa dramatiska dygn går man inte in på men i analysen konstaterar man generellt att samtliga sex händelser har "hanterats mycket bra i kommunen eftersom krisledningen varit välutbildad och övad."
En allvarlig händelse som inträffade under året var angreppet på kommunens hela it-miljö, i rapporten kallad "cybersäkerhetsincidenten." Konsekvenserna blev stora och angriparen är fortfarande okänd. Så här skriver man:
"För att riskminimera eventuella konsekvenser vidtog kommunen en rad åtgärder, bland annat stängdes flera av IT-systemen ned och samtliga anställda uppdaterades med nya lösenord. Åtgärden lyckades inom några dagar och angriparen stängdes ute."
Däremot dröjde det lång tid innan man kunde återgå till normal drift av IT-systemet och kommunens olika verksamheter fick under tiden gå över till manuell drift.
Covidpandemin som i stort sett avvecklades under 2022 nämns med några få ord. Totalt drabbades 32 000 kommuninvånare av covid fram till den 26 februari i år, 264 personer avled som en direkt följd av covid. Man konstaterar att pandemin påverkat personalförsörjningen inom flera samhällsviktiga verksamheter. Av den anledningen finns det troligen med i analysen hur man ska vara bättre förberedda om en ny pandemi skulle inträffa. Men åtgärderna finns dolda bakom svarta sekretessblock i risk- och sårbarhetsanalysen.
Rysslands invasion och de följande flyktingströmmarna från Ukraina finns naturligtvis också med som speciella händelser men utan att några anmärkningsvärda händelser rapporteras. Totalt tog kommunen emot 375 ukrainska flyktingar.