SD är ett hot mot rösträtten och demokratin

Sverigedemokraternas förslag är ett konkret exempel på att göra skillnad på invånare och invånare, Tänk om en medlem i IFK Norrköping, som bor i Lindö eller Skärblacka inte skulle ha rösträtt i föreningen. Vad skulle det vara för demokrati?

Norrköping 12 maj 2021 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några veckor sedan väckte statsministern Stefan Löfvens medverkan i SVT: s program ”30 minuter” rubriker och ramaskri bland moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater, när han varnade för att demokratin i Sverige är hotad om SD ges politiskt inflytande på regeringspolitiken. Jimmie Åkesson kallade det för ett ”oseriöst, polariserande och förvånansvärt korkat utspel”. 

Det tog dock inte mer än drygt en månad innan det första sverigedemokratiska förslaget som de facto är ett konkret hot mot demokratin, offentliggjordes. I en intervju i Svenska Dagbladet den 24 april, säger Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, att endast svenska medborgare ska ha rätt att rösta i allmänna val, till såväl riksdag som kommuner och regioner. Idag har utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige, rösträtt i kommun- och regionval, men den rätten vill alltså Sverigedemokraterna ta bort. I kommunallagens första kapitel och fjärde paragraf, står det;  ”Medlem av en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller ska betala kommunalskatt där” samt ”Medlem av ett landsting är den som är medlem av en kommun inom landstinget.” 

Att på det sätt som Sverigedemokraterna föreslår, stänga ute medlemmar från att ha påverkansmöjlighet på vem som ska styra den kommun eller region där man är medlem är att begränsa demokratin. Du som själv är medlem i en förening kanske förstår vikten av att alla medlemmar får komma till tals. Tänk till exempel om en medlem i IFK Norrköping, som bor i Lindö eller Skärblacka inte skulle ha rösträtt i föreningen. Vad skulle det vara för demokrati? Sverigedemokraternas förslag är ett konkret exempel på att göra skillnad på invånare och invånare, där invånare med utländskt medborgarskap stängs ute från sina demokratiska rättigheter. För hundra år sedan tyckte männen att kvinnorna i Sverige inte skulle ha rätt att rösta i de allmänna valen och för 150 år sedan hade invånarna olika antal röster beroende på hur rik man var. Tack och lov har demokratin utvecklats de senaste hundra åren. Låt nu inte Sverigedemokraterna rasera den allmänna rösträtten och den demokrati som vi har i vårt land! 

 

Christian Widlund (C)Ordförande för Centerpartiet i Norrköpings kommun

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Debatt

Debatt: Totalitära tankar leder alltid till död och smärta.

Krönika

Widar Andersson: Undergångsprofeterna fick bita i sten ännu en gång

Debatt

Debatt: Sorgligt att sitta på läktaren och se demokratin rasa

Debatt

Debatt: "Silvertrumpeten" ska nu få ge namn åt en gata i staden

Demokrati

100-årig utställning invigs i kväll

Visa fler