Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sänkta straff för huvudmännen i HP-hjälpen

Åklagarna hade yrkat på maxstraff för de huvudåtalade.

På onsdagen kom domen mot fusknätverket HP-hjälpen.

På onsdagen kom domen mot fusknätverket HP-hjälpen.

Foto: Polisen förundersökningsprotokoll

Nyheter2020-04-08 11:11

Våren 2018 slår polis och Ekobrottsmyndigheten till under pågående prov, och hösten 2018 väcks åtal.

Tre män bakom företaget HP-hjälpen, som sålde fuskmöjligheten, dömdes till fängelse. I juni meddelade hovrätten att rättegången måste tas om, då domaren varit jävig. 

27-åringen dömdes i den  återkallade tingsrättsdomen till fängelse i sex år för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Nu döms han till 3 år och 6 månaders fängelse.

Hans yngre broder dömdes till fängelse i fem år för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Nu döms han till 2 år och 6 månaders fängelse.

Pappan dömdes till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran vid 23 tillfällen. Nu döms han till villkorlig dom.

Den 23-årige mannen som bland annat grävde ner miljonbelopp dömdes till fängelse i tre år och sex månader.döms för bland annat grovt bokföringsbrott. Nu döms han till 2 års fängelse.

Gunilla Arph Malmberg, vice chefsåklagare vid 2:a kammaren vid Ekobrottsmyndigheten, EBM i Göteborg och Eva-Lena Wessman, vice chefsåklagare vid EBM i Örebro hade yrkat på maxstraff.

Vilket hade inneburit sex års fängelse för storebrodern, som hon även menar är huvudmannen bakom HP-hjälpen, för den yngre brodern yrkades på tre års fängelse, likaså för den man från Lund som grävde ner miljonbelopp på svärföräldrarnas tomt. 

För pappan yrkade åklagarna på 1,5 års fängelse.

Eva-Lena Wessman, vice chefsåklagare vid EBM konstaterar efter en snabb översikt av domen att tingsrätten har delat åklagarnas uppfattning när det gäller ansvarsdelen för brotten.

– Men man har utdömt andra påföljder. Det kan delvis bero på att man tagit bort en del av bevisningen som ogillades från 2015 och 2016. Att det då försvinner 1-2 år blir en naturlig följd, säger Eva-Lena Wessman.

Hon och kollegan i målet, Gunilla Arph Malmberg, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, är nöjda med att tingsrätten dömt i både den ekonomiska delen och i den allmänna delen som åtalet bestod av.

De båda åklagarna övertog målet efter att det stod klart att den första tingsrättsdomen återförvisats sedan domaren ansetts jävig av hovrätten.

– På sätt och vis har det varit svårt att inte vara med från början, men vi har kommunicerat med de tidigare åklagarna och vi har haft den första tingsrättsdomen med sakförhållanden att läsa in oss på. Vi har även fått tid från vår arbetsgivare för det här målet så det har gått bra, säger, Eva-Lena Wessman.

Bakgrunden

UHR fick de första indikationerna om organiserat fusk hösten 2015.

Ett år senare blir det en brottslig handling att använda otillåtna hjälpmedel under ett högskoleprov.  

Våren 2018 gör polis och Ekobrottsmyndigheten tillslag under pågående prov, och hösten 2018 väcks åtal mot både fuskförmedlare och fuskköpare.

I januari dömdes tre män bakom företaget HP-hjälpen, som sålde fuskmöjligheten, till fängelse. I juni samma år meddelade hovrätten att rättegången måste tas om, då domaren varit jävig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!