Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vill kommunen göra parkerna tryggare

Ett flertal av Norrköpings parker borde kunna locka mer folk än de gör idag. Nu vill kommunen med relativt små medel försöka gör parkerna tryggare och därmed mer attraktiva.

Inte många lockas in i Vasaparken från det här hållet. Det har gjort att denna sidan inte uppfattas som en del av parken förrän man kommer till lekparken som alltid är välbesökt.

Inte många lockas in i Vasaparken från det här hållet. Det har gjort att denna sidan inte uppfattas som en del av parken förrän man kommer till lekparken som alltid är välbesökt.

Foto: Marianne Odelius

Nyheter2023-07-19 20:00

Hittills har kommunen avsatt 11 miljoner kronor över tre år för att göra något åt bristerna. En förstudie för Vasaparken, Galgberget, Gamla lasarettsparken, Bockängen och Oxelbergsparken har gjorts där man listar vilka åtgärder som skulle kunna göras för att öka tryggheten. Det innebär inte i första hand att problemet bara ska lösas med lite fler lampor. Trygghet skapas också om fler människor rör sig regelbundet i parkerna. 

Så här skriver kommunen: "Det finns ett stort behov av att tillskapa attraktiva mötesplatser som ger anledning för fler människor att vistas i flera delar av staden. Att upprusta eftersatta parkmiljöer är ett sätt att visa närvaro och bidrar på så sätt till en tryggare stad."

Till detta bör läggas att alla kan behöva utnyttja de grönytor som finns när värmeböljorna blir fler. 

Ett mått på om man lyckas i sin ambition är om skadegörelsen i området minskar. Ett annat kan vara att enkäter som görs visar att otryggheten minskar.

Vi har pratat med landskapsarkitekten Elin Rangford på kommunen som är en av dem som jobbar med projektet:

– Vi har många vackra parkmiljöer i stan och vi vill att folk ska använda dem mer. Vi är tidigt i processen att åtgärda problemen än så länge. Vi vet fortfarande inte heller om pengarna räcker för alla de förslag som finns i förstudien. Men det viktigaste för oss nu är att folk faktiskt ska hitta in i parkerna och stanna en stund.  

Hon tar Galgberget som exempel. Det finns ingen naturlig väg in i parken då de gångvägar som finns går runt om. Den stora gräsplanen används mest för picknick och hundrastning. Det finns inte heller någon belysning i själva parken, bara på gångvägarna. I parken finns också en grafittivägg som är populär men i förstudien konstateras att det också klottras på parkens möbler. Det tyder på att väggen inte är tillräckligt för att motverka klotter. Här finns också en fotbollsplan men den uppfattas inte tillhöra parken. 

Inte heller Vasaparken används till sin fulla potential då det finns områden som inte uppfattas som en del av parken utan som en baksida till husen runt om. I det nordöstra hörnet finns egentligen en entré in i parken från Lagergrensgatan som borde göras mer välkomnande. En annan leder in från Wadströmsgatan som också förblivit anonym. Man vill göra dessa entréer mer lockande då de delarna av parken idag uppfattas som otrygga. Ett annat förslag är att ordna belysning på hundrastgård i södra delen. 

Gamla lasarettsparken och Bockängen är två parker som ligger intill varandra. I en undersökning från 2015 har de utpekats som ett av de otryggaste grönområdena i staden. I Gamla lasarettsparken har buskar fått sprida sig fritt och skapat risiga buskage. Översikten blir dålig. Vid den populära lekparken finns möjligheter att sitta ner men i den södra delen finns inga sådana möjligheter. I Bockängen händer det väldigt lite varför folk går längs med parken istället för att gå in i den.

Situationen för Oxelbergsparken är annorlunda. Topografin gör att parken är svår att få överblick över. Det finns ingen belysning på de högre delarna vilket skapar en känsla av otrygghet. Mycket klotter och skräp förekommer. Utmaningen är att en del av parken är ett naturvärderikt område som inte bör belysas utan eftertanke då de rätt stora sammanhängande ytorna skapar viktiga livsmiljöer för djur och insekter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!