Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så slänger du granen miljösmart

Det handlar om tre miljoner granar som kommer att slängas ut.

Julgranar kan göra dubbla klimatinsatser!

Julgranar kan göra dubbla klimatinsatser!

Foto: Anders Jagemo

Nyheter2020-01-01 10:00

Dessa tre miljoner granar, som spridit julstämning runt om i landet, kan alltså bidra med en klimatinsats, när det är dags att slänga ut dem efter julen.

– I så fall ytterligare en klimatinsats, säger Susanne Fagerberg, naturskadespecialist hos Länsförsäkringar. 

– För först har en julgran under sin cirka tioåriga livstid, bundit ungefär elva kila koldioxid från atmosfären.

– Och när den slängs gör granen ytterligare en klimatinsats, enligt Susanne Fagerberg:

– Många kommuner ordnar med insamlingsplatser till granarna, för att låta dem gå till flis och användas som bioenergi i värmeverken. Man kan annars ta sin gran till återvinningscentralen där den sorteras som trädgårdsavfall som också återvinns som kompostjord eller biobränsle, säger Susanne Fagerberg. 

En container med julgranar motsvarar den energi som krävs för att värma en normalstor villa i två månader.
Andra initiativ finns för att låta julgranen göra nytta. Den kan sänkas i sjöar för att skapa bra lekplats och gömställe för fisk och smådjur vilket gynnar den biologiska mångfalden.

I Stockholm omvandlar man granarna till biokol i en anläggning som rönt stor internationell uppmärksamhet. Biokolet grävs ner i stadens planteringar och koldioxiden binds på så sätt i jorden och släpps inte ut i atmosfären. 

– Effekten av den sortens kolsänka kompenserar för utsläpp från 700 bilar under ett år.  Överskottsvärmen i processen att bilda biokolet värmer vatten i fjärrvärmenätet och räcker till att värma upp 80 lägenheter under ett helt år, säger Susanne Fagerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!