Folkbladet berättade häromdagen att uteserveringarna får öppna tidigare i år med anledning av coronaviruset.
Under måndagen presenterade Norrköpings kommun ytterligare ett antal åtgärder för att stötta näringslivet.
Det handlar bland annat om att företag kan få skjuta upp olika betalningar till kommunen, som tillsyns- och tillståndsavgifter och betalning för markupplåtelse på allmän plats, men också att kommunen förkortar sina betaltider till leverantörer som behöver hjälp med att stärka sin likviditet.
– Det här är naturligtvis inte lösningen på allt men det är ett bidrag till att skjuta fram de kostnader som kommunen tar av näringslivet, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör.
Kommunen ska också främja dialogen, kontakten och prioritera företag som drabbas av covid-19 och har infört en hjälplinje för att stödja företag med information och svara på deras frågor.
De bjuder också in till ett digitalt informations- och dialogmöte med näringslivet, politiker, tjänstepersoner och banker i Norrköping för stärkt likviditet och nationella åtgärdsresurser.
Till sist har de dragit igång kampanjen #stöttaNorrköping för att uppmana kommuninvånarna att stödja stans näringsliv under covid 19-krisen.
– Vi är alla medvetna om att det är en rätt kaotisk situation som vi alla befinner oss i och det gäller definitivt vårt näringsliv. Vi har kontakt med företag för att se hur deras situation ser ut och vilken hjälp de behöver. Vår funktion är att samla idéer och frågor och sedan komma med åtgärder. Det här är steg ett, nu ska vi sätta oss ned och diskutera vad steg två är, säger Lindblom.
Sophia Jarl (M), oppositionsråd och deltagare i näringslivsrådet, menar att kommunen gör allt de kan för att stötta företagen i detta svåra läge men att möjligheterna är begränsade.
– Vi får dagligen samtal från upprörda, ledsna och besvikna företagare som vill att kommunen ska göra mer. Det är det vi vill försöka göra, men man ska komma att mycket av åtgärderna ligger på statlig nivå och alla partier i riskdagen har försökt hjälpas åt för att ta fram stödpaket, säger hon.
Hon menar också att de gärna tar emot förslag på åtgärder från företagare.
– Vi förstår att många är besvikna och vill att kommunen ska lösa situationen men vi behöver få input också. Vi är öppna och lyhörda och vill göra saker. Det här är inte slutet på vårt arbete utan bara början, säger Jarl.