Jonny Lundberg äger visserligen inte "sin" skog men han är skogvaktare med ansvar för Lösings Häradsallmännings 4 700 hektar produktiva skogsmark. Häradsallmänningen är en gemensam ekonomisk förening som förvaltar skogen åt ett stort antal skogsägare och Norrköpings kommun i Kolmårdskogarna.
– Idag har vi insett att man inte kan idka storskogsbruk på mindre fastigheter. Det var ett stort misstag att plantera så mycket gran som vi gjorde för 30-40 år sedan, säger Jonny Lundberg, när vi träffas på kontoret utanför Krokek.
Han är tredje generationen Lundbergare som vuxit upp i och följt skogen från planta till fullvuxet träd i Kolmården. Tidigare generationer var skogsarbetare men Jonny har studerat vidare och sitter nu bakom ett skrivbord.
– Men för att hålla mig uppdaterad om hur det ser ut i skogen tillbringar jag mycket tid där. Det är nog så att ingen annan känner till den här skogen så bra som jag, säger han medan han tar mig med på en biltur genom skogen. Utflykten ger syn för sägen. Varenda kvist, varenda ståtlig tall, varenda mossbelupen klippvägg, varenda kalhygge, varenda svampställe, varenda älgpassage kommenterar han. Ett antal torra kvistar och miniplantor som sticker upp över snön och han ser framför sig en vacker bokskog eller ståtliga tallar.
Och på vägen har han sett vilka misstag man kan göra när klimatet förändras och inte är statiskt.
– Under flera år har vi försökt få in mer lövskog i vårt bestånd men skogen är inte ett skepp som man vänder i en handvändning. Vi har mycket långa omloppstider i skogen. För tallen är den egentligen över 100 år, för granen 80 liksom för ek och bok. En vanlig lövskog med björk eller asp till exempel behöver 40-50 år på sig. Och klimatet kräver att vi inte längre skapar stora skogar med samma trädslag utan att vi blandar löv och barr, säger han.
Idag finns det fem procent lövträd på häradsallmänningens skogar. Målet är att det ska ökas till 10 procent:
– Varje procents ökning tar tio år och då förstår man kanske vilka planeringstider vi har. Mot det målet har vi redan jobbat under flera år men än syns det inte så mycket i ett ökat bestånd, säger Jonny Lundberg.
Klimatförändringen kan också innebära spännande nyodlingar. Han har sen flera år planterat in små bokplantor i ett område. Ett träd som egentligen inte ska överleva så långt norrut som i Östergötland. Men det varmare vädret flyttar gränsen norrut och Jonny vill hänga på.
När det gäller granbarkborren har alltså Lösingsskogarna haft flera angrepp och skogar har fått avverkas i förtid. Däremot kan träden fortfarande användas för till exempel flis och visst virke. Men ändå är skogen i Kolmården jämfört med andra klart förskonad:
– Kolmården hör tallarna till. Och de är ett tåligt släkte som sällan angrips av skadeinsekter. De torra och steniga markerna här passar bäst för tallen. Så hela 70 procent av vår skog är tall. Granen är 25 procent av vår odlade yta och den volymen vill vi minska något för mera löv. Vi kommer att tänka annorlunda var och hur vi planterar gran. Inte stora täta granskogar utan mer varierat. Den behövs i lite våtare områden. Lösings vill i första hand konkurrerar med god kvalitet på virket vi levererar, inte med stora kvantiteter, säger Jonny Lundberg.
Skogsstyrelsen rekommenderar också att man bygger fler skogsbilvägar för att minimera skadorna ute i markerna när de stora skogsmaskinerna ska avverka skog.
– Det håller vi på med. En ny väg är precis klar medan en annan precis påbörjats. Det vinner vi också på ekonomiskt. Ju kortare transporter vi kan göra i terrängen desto bättre är det ekonomiskt och risken för sönderkörd skogsmark. Vi får inte glömma att skogsnäring är ett företag som måste klara lönsamheten. Priser och efterfrågan på olika träslag varierar över tid samtidigt som vi har så långa omloppstider på den skog vi satsat på. Det är mycket som ska stämma, säger Jonny Lundberg.
Jonny Lundberg ser under vår resa redan hur det kommer att bli när träden fått växa till sig. För en skogsbrukare är det ett långt perspektiv som måste gälla. Han ser en vacker ekskog. Jag ser torra pinnar med bruna blad sticka upp lite här och var. Han ser en vacker tallskog med raka stammar. Jag ser små spröda plantor i snön som jag undrar om de överlever.