Det visar statistik från Pensionsmyndigheten som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.
Åtvidaberg är den kommun i Östergötland där högst andel av pensionärerna, 68 procent, får inkomstpensionstillägget. Linköping har den lägsta andelen, 58 procent, som får tillägget.
– Att kommuner har en högre andel som får tillägget kan bero på att det finns många pensionärer som har jobbat ett långt arbetsliv med en genomsnittlig lön, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till Siren.
På riksnivå är Dorotea den kommun där högst andel, 74 procent, får tillägget. Lägst, 41 procent, är andelen som får tillägget i Danderyd.
Av de drygt två miljoner pensionärer i Sverige som har prövats av Pensionsmyndigheten för det nya tillägget är det 1,2 miljoner som får det.
– Över lag är det fler kvinnor än män, och det beror på att pensionerna generellt är lägre för kvinnor än män, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson till Siren.
För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en beräknad inkomstgrundad allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Tillägget är på upp till 600 kronor per månad före skatt.
I Åtvidaberg finns också högst andel pensionärer som får det maximala beloppet på 600 kronor. Andelen ligger på 25 procent, vilket kan jämföras med 19 procent i Linköping och 21 procent i Norrköping.
– Då har man en inkomstgrundad pension på mellan 11 000 och 14 000 kronor, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson.