Det var hälso- och sjukvårdsnämnden som fördelade pengarna vid sitt senaste sammanträde. De 90 miljonerna är alltså inte ett engångsbelopp utan en så kallad nivåhöjning av budgeten. När väl de 90 miljonerna finns där kan verksamheten räkna med att de pengarna är deras för gott.
Fredrik Sjöstrand (M) blir ny ordförande i nämnden efter nyår men beslutet klubbades alltså av den nuvarande ordföranden Torbjörn Holmavist (S). I denna satsningen är opposition och majoritet rörande överens. Båda menar att det är nödvändigt att förbättra tillgängligheten inom den nära vården för att avlasta slutenvården på sjukhusen. Inte minst för de äldres skull. Men hur pengarna ska fördelas har den nya majoriteten bestående av moderater, kristdemokrater och liberaler bestämt med stöd av sverigedemokraterna.
Primärvårdens egna jourcentraler och regionens digitala vårdcentral får 23 miljoner kronor. Jourcentralerna finns i Norrköping, Finspång, Linköping och Motala. De har öppet kvällar och helger och ska avlasta akutmottagningen. Pengarna de får räcker för att fortsätta finansieringen av verksamheten. Till den digitala vårdcentralen kan man ringa och träffa en doktor via ett videosamtal i mobilen eller plattan om man har mildare besvär som inte kräver en fysisk undersökning.
En nyhet, som sverigedemokraterna fått gehör för, är att vårdcentralernas hälsosamtal i fotsättningen blir gratis. Tidigare har ett sådant kostat 200 kronor.
– Utöver att vi skjuter till pengar för avgiftbefrielsen så finns det pengar kvar för att möjligheterna till samtal inte har utnyttjats till fullo. Blir de gratis kan vi hoppas på att fler ta chansen att boka in en tid för ett samtal, menar Fredrik Sjöstrand.
Man vill också skapa förutsättningarna för att kommunerna ska anlita läkare ofta i sin verksamhet på särskilda boendena. För att detta ska bli möjligt satsar man 10 miljoner kronor.
Den största potten – 30 miljoner kronor – går till vårdcentralerna för att de ska kunna höja den generella ersättningsnivån där hänsyn tas till sjukligheten hos den listade befolkningen och till geografin.
Slutligen skjuter man till 12 miljoner kronor för att läkemedlet SGLT2– hämmare nu inte bara rekommenderas för diabetes typ 2 utan också vid hjärt- och njursvikt.