Det stod klart sedan regionvalet sluträknades på onsdagen. Det är alltså på håret som den nya konstellationen får majoritet och det krävs att de förhandlingar som nu inleds går i lås. Man är än så länge bara överens om att försöka. De sakpolitiska resonemangen återstår. Men samtliga inblandade är positiva till att man ska lyckas helst i god tid före den första november då den nya regionfullmäktigeförsamlingen träffas. Till dess ska man hinna komma överens om vilka politiker som ska få vilka uppdrag.
Så sent som på onsdagen försiggick förhandlingar med en helt annan gruppering som skulle ha fått egen majoritet om de lyckats. Det var det gamla styret socialdemokrater, centern, liberaler och kristdemokrater som försökte komma till en lösning. Tillsammans skulle de ha fått de nödvändiga 51 mandaten. Den sprack sedan den liberala gruppen sa nej och valde att hellre gå i samarbete med M med stöd av SD
Marie Morell säger i en kommentar till de diskussioner som förts mellan partierna sedan de preliminära valresultaten blev klart:
– Detta har nog varit det val sedan jag började i regionen som vi har haft flest öppna diskussioner mellan samtliga inblandade partier. Men till slut landar vi det som verkar vara mest realistiskt.
Vi har valt att prata med de företrädare som varit involverade i försök till "regeringsbildning" för att få deras kommentarer till händelserna som lett fram till det här resultatet:
Marie Morell (M): Vi har väldigt stora utmaningar framför oss med en oroande ekonomisk utveckling. Det kommer att bli nödvändigt med breda lösningar men i det här läget har vi tre valt att inleda ett budgetsamarbete med SD, och inte de andra partierna. SD har suttit i fullmäktige sedan 2010 så vi ser att det finns förutsättningar att komma överens. Det är nu vi sätter oss och förhandlar i sakfrågor så hur vi landar är för tidigt att säga.
Kaisa Karro (S): Det är en besvikelse att vi inte lyckats bilda ett hållbart regeringsalternativ. L, KD och M söker samarbete med SD och har inte velat välja någon annan väg. Vi har pratat med alla partier utom SD men det gjorde att M försvann tidigt för oss. Jag är glad att vi gick framåt i valet. Väljarna visar att de har förtroende för vår politik. I opposition kommer vi att ta alla chanser att säga nej till fler privatiseringar eller vårdval.
Alexander Höglund (L): Det viktigaste för oss var att få till stånd ett majoritetsstyre och en stark grupp som får igenom sin politik. Den ryckighet som präglade den tidigare konstellation måste vi komma ifrån. (L var då en av dem som styrde. Reds.anm). Går SD med på budgeten räknar vi med dem som del av majoriteten. Men än återstår förhandlingar där vi går in helt förutsättningslöst. Inte säkert att vi lyckas.
Per Larsson (KD): Vi har blivit inbjudna till flera olika konstellationer under den här tiden men inte gjort några egna försök. Att vi samarbetar med moderaterna är naturligt eftersom vi samarbetat med dem under många år. Nu senast i opposition. Så jag är rätt säker på att vi är överens när förhandlingarna drar igång.
Men du vill ju egentligen avskaffa regionen som du nu är satt att styra. KD vill ju förstatliga sjukvården?
Ja, men även om den nya regeringen skulle föreslå något sådant tar det ju ett antal mandatperioder innan det blir verklighet. Under tiden måste ju regionen styras och då fick det mycket som vi kan göra.
Kerstin Sjöberg (C): Jag kan bara beklaga liberalernas val. Jag är förstås ledsen över att vi är det enda parti som förlorat två mandat men det gäller att sansa sig lite. 2018 gjorde vi ett oerhört bra val och var framgångsrika men jämfört med 2014 gör vi faktiskt ett bättre val. Vi kommer att vara en konstruktiv opposition och slåss för ett bra samtalsklimat som värnar demokratin.
Richard Larsson (SD): Jag är nöjd med uppgörelsen vi träffat men vi har inte förhandlat färdigt än så jag vill inte säga för mycket nu. Jag är optimistisk att vi får till det. Vi kommer att bevaka våra frågor när nu en ny budget ska förhandlas fram. Vilka krav vi kommer att ställa där är för tidigt att uttala sig om. Regionen behöver ett nytt styre för att komma till rätta med de stora problem vi står inför.