Fredrik Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet, har i en ny studie undersökt hur nivåerna av blodsocker och hungerhormonet ghrelin påverkas av alkohol och nikotin i samband med en måltid.
I studien deltog sju män och sju kvinnor, som alla fick ta ett glas rödvin i samband med en kaloririk måltid bestående av en hamburgare och en chokladkaka.
Vid ena tillfället var det vin med alkohol i, vid det andra alkoholfritt vin, och resultaten visar att blodsockervärdena sänktes efter att deltagarna druckit vin med alkohol i.
– En av deltagarna fick häpnadsväckande lågt blodsocker. Jag tycker att det är förvånande. Det var rejält med kalorier och socker i chokladkakan, ändå blev resultatet att man efter några timmar sjönk i blodsockernivå när man hade druckit rödvin med alkohol i. Det här tycker jag visar att man får tänka till en gång extra när det gäller alkoholintag till maten om man har diabetes, säger Fredrik Nyström.
Även det hungerframkallande hormonet ghrelin sänktes efter att deltagarna druckit vin med alkohol i.
– Det sänktes ungefär till hälften. Det visar att man blir betydligt mindre hungrig om man dricker rödvin.
I studien gjordes även liknande tester fast med snus. Vid ena tillfället fick deltagarna snus med nikotin i, vid det andra nikotinfritt snus, men där gick det inte att se några tydliga effekter på nivåerna av blodsocker och ghrelin.