Ria söker efter flera volontärer

Norrköpingsbornas engagemang för Ria överväldigar de som jobbar där. Nu ser man gärna att flera även engagerar sig ideellt. "Då håller vi längre", säger Kimmo Strand.

Kimmo Strand, verksamhetschef Hela Människan som bland annat driver Ria och secondhandbutiken på Ingelsta.

Kimmo Strand, verksamhetschef Hela Människan som bland annat driver Ria och secondhandbutiken på Ingelsta.

Foto: Roland Klinga

Nyheter2019-11-04 08:00

Han är verksamhetschef på Hela Människans som driver Ria, och har ett stort engagemang för de utsatta i samhället. Under sommaren/hösten har han och de andra som jobbar eller är delaktiga i verksamheten överväldigas över givmildheten hos Norrköpingsborna. Folkbladet har flera gånger skrivit om hur initiativet #räddaria – skänk en tia genererat flera hundra tusen kronor. 

Även företag, föreningar och församlingar har varit med och bidragit. Förra veckan skänkte olika församlingar i Renströmmen sin kollekt på 28 000 kronor och i söndags anordnade Annika Hansson, diakon i S:t Olofs församling, den årliga konserten för Ria i Hedvigs kyrka. Där har inte swishkollekten räknats än, men pengakollekten uppgick till 8 000 kronor.

– Det är verkligen tacksamt att de väljer att göra sådana här grejer för oss. Jag är tacksam, säger Kimmo Strand.

Senaste utdraget för insamlingen visar över en halv miljon kronor, en summa som är i närheten av det högt uppsatta målet när insamlingen började.

– Målet var att överleva fram till årsskiftet, allra helst till den sista januari, som är lite av en brytpunkt. Vi är omkring där, men inte riktigt ända framme än. De pengar som vi får in är vi supertacksamma för, säger Kimmo Strand.

Hur det blir efter den sista januari, vet han dock fortfarande inte. Varken med Rias verksamhet på Sandgatan eller secondhansbutiken på Ingelsta.

– Ria i sig går ganska bra och secondhandbutiken har vänt och börjar gå bra. Men det är inte bara pengar det handlar om. Det är i princip bara jag och Sosso (Sousan Massi Nylander, reds anm) som jobbar på Ria, och vi skulle behöva vara en till. De extrapengar vi får in just nu kan vi använda till att ta in en till, vilket gör att vi håller lite längre. Men det går inte att göra det hela tiden.

Vad skulle ni behöva?

– Få in fler volontärer. Då har vi en chans att klara det. I secondhandbutiken är det ett otroligt engagemang och många styrelsemedlemmar som går in och jobbar på lediga stunder, och jag försöker vara där när jag kan. Men det krävs mycket av oss, och om vi inte får in fler frivilliga vet jag inte hur länge vi orkar?

Om man vill engagera sig är det bara att höra av sig till enhetscheferna på Ria och secondhandbutiken.

– Så kan man få komma på ett studiebesök och se vad det handlar om och vad som behövs, säger Kimmo Strand.

Ria har haft verksamhet i Norrköping sedan 1970-talet. De hjälper och stöttar utsatta människor. Nu söker de volontärer.
Ria har haft verksamhet i Norrköping sedan 1970-talet. De hjälper och stöttar utsatta människor. Nu söker de volontärer.
Karta: Ria
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!