Restaurangskola prisas för miljötänk

Restaurangerna på De Geer-gymnasiet har belönats med Krav-certifiering efter hårt slit.

Restaurangskolan på De Geer-gymnasiet har belönats med krav-certifiering.

Restaurangskolan på De Geer-gymnasiet har belönats med krav-certifiering.

Foto: Pressbild

Nyheter2019-11-04 17:00

Därmed är restaurangskolan, genom restaurangerna Mjölnaren och Kvarnen, på De Geer den första i länet som får certifieringen. 

– Det är ju så roligt! Det är skithäftigt att vi kommit så långt, säger rektor Michael Brask. 

Vägen till den första stjärnan har varit lång, men väl värt det, om du frågar skolans företrädare.

 – Det här ligger i tiden. Restaurangbranschen blir mer och mer medveten om svinn och om hållbarhet. Vi har kollat av i minsta detalj. Det handlar om allt från vilket material knivarna är av till vilket papper vi har på toaletterna. Både vi och eleverna har lärt oss väldigt mycket, säger Michael Brask. 

– Det handlar inte bara om mathantering. Det här gäller allt från undervisningslokalen till matvaror.

För Bruno Trôme, lärare på restaurangprogrammet, är stjärnan en delseger. Det finns två sätt att certifieras. I det första ska minst 25 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel bestå av KRAV-märkta/EU-ekologiska eller MSC-märkta produkter. I det andra alternativet byter man ut minst 15 baslivsmedel till varor med samma märkningar. Det är detta alternativ som lett till De Geers nya stjärna. Redan i dag är dock restaurangverksamheten väldigt nära kraven för 25 procent.

Att nöja sig med en stjärna är inte aktuellt, menar Bruno Trôme. 

–  Vi kommer att satsa på en till.

För att knipa den andra stjärnan ska minst 50 procent av det totala inköpsvärdet bestå av krav, eko eller MSC-märkta produkter. Något som Trôme hoppas är verklighet inom några år. 

Just nu pågår också en satsning för att minska matsvinnet på restaurangskolan. 

–  Det är ingen idé att köpa bra varor och sedan kasta hälften. Då har man missat poängen. Vi har en tanke om att väga matsvinnet framöver för att försöka ta reda på hur vi ska kunna minska det ytterligare, säger Bruno.

Han menar att miljötänk idag är mer regel än undantag och att det gäller att rusta eleverna för framtiden.

– Man kan inte jobba som man gjort innan. Man måste vara försiktig med miljön och jobba för en ökad hållbarhet. Det finns inget annat idag. 

–  Har man med sig det här redan från sin utbildning tror jag att det gör mycket. Dagens elever är mycket mer miljömedvetna än vi själva var, säger Bruno Trôme. 

Det finns tredje stjärna att plocka för den som vill krav-certifiera så högt det går. Då ska minst 90 procent av inköpsvärdet uppfylla kraven. 

– Det blir för mycket för oss. Men två ska vi ha, säger Bruno Trôme. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!