Restaurangägare utnyttjade par

En 50-årig restaurangägare åtals nu för människoexploatering efter att han ska ha utnyttjat gratis arbetskraft.

Restaurangägaren hade inga planer på att betala ut någon lön till paret som jobbade åt honom.

Restaurangägaren hade inga planer på att betala ut någon lön till paret som jobbade åt honom.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyheter2019-10-31 20:00

Kammaråklagare Eva Wintzell , vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, skriver i stämningsansökan att restaurangägaren från mitten av september till den 3 november 2018 i sin restaurang lurat en man och en kvinna att de skulle få 100 kronor i timlön, mat och bostad. Någon lön hade restaurangägaren enligt åtalet aldrig tänkt betala ut.

En av dem har arbetat 11-12 timmar per dag, sex till sju dagar i veckan utan att någon lön utbetalats.

Den andre ska ha jobbat varannan vecka tre till fyra timmar per dag på vardagar och en till två dagar på helgerna. På helgerna har han jobbat 11 timmar per dag och varannan vecka 11-12 timmar per vardag.

Paret har befunnit sig i en svår situation eftersom de nyligen kommit till Sverige, inte kunnat tala svenska och saknat annan bostad än den restaurangägaren erbjöd dem i sina lokaler. 

Restaurangägaren ska även ha hotat med att anmäla dem för polisen för brott och se till att de blev utvisade från Sverige om de inte gjorde som han sa.

Han har även hotat dem med våld och samtidigt lyft en stekpanna framför dem för att de skulle bli rädda och visa att han menade allvar. Vittnen berättar även om att han ska haft ett vapen i form av en luftpistol i sin lägenhet i en Stockholmsförort.

Restaurangägarens bolag som drev restaurangen i Norrköping  har gått i konkurs i augusti 2019 med en obetald skuld om närmare 350 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!