Så här på tröskeln till en valrörelse är läget emellertid lite annorlunda. Bokslutet blir än mer intressant med tanke på att det på sista raden finns ett överskott på en bra bit över 500 miljoner kronor. Kampen om överskottet - hur det uppkommit och hur det ska användas - präglade fullmäktigemötet. V och M går ihop om vård och skola.
Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) gladde sig åt ett "rekordstort överskott". Han kunde också glädja sig åt att Miljöpartiets avgående gruppledare Mia Sköld förklarade sig vara mycket "nöjd och sedd" av Vikmångs kvartett av styrande partier. Vikmång behöver MP: s tre mandat för att vara helt säker på att vinna voteringar om den ekonomiska politiken.
Det stora överskottet beror enligt Vikmång i huvudsak på ökade skatteintäkter, placeringar som ökat i värde, försåld mark och på att kostnaderna för socialbidrag påtagligt sänks. Kvartetten vill använda överskottet för en större satsning på välfärden och för att förstärka kommunens reserver.
Sophia Jarl är gruppledare för M. Hon ansåg att överskottet har sin grund i "stora statsbidrag, kommunal verksamhet som inte utförts och mål som inte uppfyllts." Hon och Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström talade för att använda en del av överskottet till demensvården, få fler behöriga lärare i skolan och personal som avlastar de mer välutbildade medarbetarna i vården. M har också egna förslag. Bland annat vill M lägga tio gånger mer (50 miljoner) extra på kommunens arbete med detaljplaner.
Nicklas Lundström såg de gemensamma förslagen med M som god "vänsterpolitik". Han talade även för att kommunen skulle köpa tillbaka fjärrvärmeverksamheten som E ON nu avser att sälja. Vilket är en "miljardaffär". "Bra tanke men helt orealistiskt", sa kommunalrådet Reidar Svedahl. "Det är realistiskt om vi vill det", svarade Lundström.
Simon Johansson (M) anförde att han såg förslagen i samarbetet med Vänsterpartiet som "god högerpolitik."
Florian Aranda (SD) talade för högre löner för vårdbiträden och vill inrätta en resursskola.
Tryggheten i samhället var uppe till debatt i samband med en information om efterspelet till Påskkravallerna. Sophia Jarl var kritik till Olle Vikmång: "Ni har styrt i evinnerliga tider i Norrköping ändå är det alltid sen och senare som Norrköping ska bli tryggt", sa Jarl. Vikmång höll inte med. "Vi har den lägsta arbetslösheten sedan 2008 och flera av våra grundskolor med svåra utmaningar har gjort fantastiska resor med skolresultaten de senaste fem åren: Borgsmoskolan har ökat från 71 till 90 procent behöriga elever till gymnasiet, Vikbolandsskolan har gått från 64 procent och till 86 och Klingsborgsskolan har lyft sig från endast 40 procent behöriga upp till 88 procent behöriga", sa Olle Vikmång. Debatten lär fortsätta.
Karin Jonsson (C) är kommunalråd i Kvartetten. Hon slutar efter valet och gjorde således sin sista bokslutsdebatt.Karin Jonsson är en profil som med humor, distans och kunskap tagit sig an "väldigt publika frågor som väldigt många har åsikter om som till exempel vindkraft, Femöresbron, nedlagda busslinjer på landsbygden, parkeringsfrågor och elsparkcyklar", sa hon på fullmäktigemötet. På förekommen anledning befarade hon med ett snett leende att hennes "sista invigningsuppdrag som kommunalråd skulle komma att gälla en nudiststrand i Kolmården."