Biogasbilar ska inte längre klassas som miljöbilar, enligt ett regeringsförslag som nyligen varit ute på remiss. Enbart elbilar, vätgasbilar och eventuellt vissa laddhybrider ska räknas som miljöbilar om förslaget blir verklighet.
Region Östergötland hör till de remissinstanser som är kritiska till att ändra miljöbilsdefinitionen.
– Vi menar att biogas är ett fossilfritt drivmedel som är bra ur ett hållbarhets- och klimatperspektiv, säger Richard Widén, regionutvecklingsdirektör på Region Östergötland.
Förslaget bygger på ett nytt EU-direktiv som ska genomföras i Sverige. Infrastrukturdepartementet vill att direktivets definition av en "ren lätt bil" också görs till miljöbilsdefinitionen vid statliga upphandlingar av fordon.
– Den tydligaste konsekvensen av förslaget är att det skulle försena och fördröja omställningen till en fossilfri fordonsflotta, säger Richard Widén.
Regionrådet Julie Tran (C) menar att den nuvarande miljöbilsdefinitionen, som togs fram så sent som förra sommaren, är väl avvägd och har ett brett stöd i energibranschen.
– I den nya definitionen kommer man att utesluta biogasfordon i kategorin rena fordon, och det tycker vi är väldigt olyckligt – just för att vi vet de olika nyttorna med biogasen. Vi ser att vi behöver alla möjliga fossilfria drivmedel om vi ska nå klimatmålen, säger hon.
Enligt Julie Tran påverkar en ändring av miljöbilsdefinitionen inte bara statliga upphandlingar av fordon.
– Kommuner, regioner och företag använder miljöbilsdefinitionen som riktmärke i sina upphandlingar, så det är en tydlig markering och signal. Även om förordningen berör myndigheter är det i praktiken väldigt många som använder miljöbilsdefinitionen. Därför får definitionen väldigt stor påverkan på transportsektorns omställning.
Regionrådet menar också att jordbruket och biogassektorn i länet kommer att påverkas negativt om förslaget blir verklighet.
– Biogasproduktion bidrar både till landsbygdsutvecklingen och ger jobbtillfällen i Östergötland. Våra lantbrukare får möjlighet till inkomst från produktion av biogas, sedan bidrar rötningen till att vi får biogödsel.
Om biogasbilar inte längre klassas som miljöbilar minskar troligen efterfrågan på biogas som drivmedel.
– Det är just inom transportsektorn som det finns en marknad. Ändrar man miljöbilsdefinitionen underminerar man marknaden för biogas som drivmedel. Då påverkar det både nuvarande produktion och kommande nya anläggningar, säger Julie Tran som hoppas att regeringen ska sätta ner foten i frågan.
– Så länge de inte signalerar var de står, skapar det en oro hos alla aktörer.
Region Östergötland planerar nu att vända sig direkt till regeringen i ett försök att stoppa förslaget.
– Vi har mobiliserat alla länets kommuner och ett flertal andra aktörer. Vi kommer att gå ut med ytterligare en påverkansaktivitet mot regeringen inom kort.
I den linjelagda kollektivtrafiken i Östergötland körs drygt hälften av alla bussar, 170 stycken, på biogas. Östgötatrafiken har däremot inga biogasbilar.
– Just nu ser vi inte att några förändringar i miljöbilsdefinitionen påverkar oss. Sedan tycker vi att det är positivt att allt fler myndigheter ställer krav på att upphandlade fordon ska vara miljöfordon, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.