När hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträdde nyligen reagerade Vänsterpartiets representant på den föreslagna höjningen. Hon fick medhåll av samtliga ledamöter i den nya oppositionen. Det vill säga socialdemokrater, centerpartister och miljpartister som röstade emot förslaget. I ett pressmeddelande som skickats ut av oppositionen säger hon bland annat så här:
– Hur kan man höja gränsen just nu? För mig är det obegripligt. Hushållens ekonomi är ansträngd och människor riskerar att hamna i en situation där de kan tvingas välja bort andra nödvändigheter för att ha råd med vårdkostnader. Eller ännu, värre kanske helt avstå från att söka vård.
Det är alltså den nya majoriteten i regionen som vill höja beloppet: moderater, liberaler, kristdemokrater och sverigedemokrater. Fredrik Sjöstrand (M) som kommer att bli ny ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden efter nyår förklarar hur han ser på höjningen:
– Jag tycker inte alls att det är så dramatiskt eller kontroversiellt. Staten sätter varje år ett maxtak för högkostnadsskyddet. Förut var det 1150 och nu har man höjd det till 1300 kronor. När staten höjer beloppet följer vi efter även om vi inte behöver göra det. Det är en gammal praxis vi följt tidigare. Det bättre att vi höjer med mindre summor kontinuerligt. Ligger vi kvar på en lägre nivå under flera år tvingas vi ändå höja till slut och då blir det istället ett stort hopp uppåt.
Vid sammanträdet beslutades också om vilka avgifter som ska gälla när man besöker regionens olika vårdinrättningar. Här ligger beloppen kvar på samma nivå som tidigare år.
Region Östergötland har numera också en digital vårdcentral, Din vård. Där kan man boka tid för bedömning av läkare, sjuksköterska eller fysioterapeut och betala samma belopp som vid ett fysiskt besök. Trots att den möjligheten finns är det ändå många östgötar som forsätter använda de rikstäckande privata alternativen för digital vård som Kry, Doktor.se, Doktor 24 och Min doktor. Patienterna betalar 200 kronor för varje besök också då. Men sedan måste regionen betala de privata vårdgivarna 500 kronor för varje konsultation enligt taxan för digital utomlänsvård. I år kommer det troligen att kosta regionen kring 50 miljoner kronor.