Regeringsunderlaget som reste sig upp och gick

Alla delar i ett regeringsunderlag behöver respekteras. Och även om svinhugg är en väl primitiv syssla så går det att förstå att V gärna vill lämna replik på Januariavtalet.

Nooshi Dadgostar vid statsministerns frågestund på torsdagseftermiddagen. "Vet statsministern vilket regeringsunderlag han har?", var hennes fråga till Löfven.

Nooshi Dadgostar vid statsministerns frågestund på torsdagseftermiddagen. "Vet statsministern vilket regeringsunderlag han har?", var hennes fråga till Löfven.

Foto: TT

Regeringsdrama2021-06-17 11:53
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar hade tidigare gett regeringen 48 timmar på sig att återkomma med ett för V positivt besked i frågan om fri hyressättning i nyproduktion; ett förslag som Vänsterpartiet starkt motsätter sig. Inga sådana besked har inkommit och därmed har "sakfrågan fallit", sa vänsterledaren, på en pressträff på torsdagsförmiddagen 17 juni. Nu handlar det om att visa "att regeringen har förlorat sitt underlag i riksdagen", sa Nooshi Dadgostar. Sedan gick det undan. Hon var beredd att ingå skriftliga överenskommelser med M och KD för att de skulle känna sig trygga med att Vänsterpartiet kommer att gå hela vägen i en eventuell misstroendevotering mot statsministern. Ett par timmar senare kunde ordet ”eventuellt” strykas från alla resonemang. Sverigedemokraterna – som är tillräckligt stora för att agera på egen hand – lämnade in en begäran om misstroendeomröstning mot statsministern till talmannen Andreas Norlén. Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna slöt snabbt upp. På måndag förmiddag klockan 10 lär statsministern och hans regering falla i voteringen.

Oavsett vad man tycker i sakfrågan och oavsett vad man har för tankar om vad ett eventuellt framröstat misstroende för Löfven kan leda till i förlängningen så bör det sägas att Nooshi Dadgostar tämligen elegant visar att svinhugg går igen i politiken. Januariavtalets skrivningar om att Vänsterpartiet ska "hållas utanför allt inflytande på regeringspolitiken" var onödiga, osanna och alltför radikalosande. Nu vill V visa upp det som alla vet och kan se men inte låtsas om; Vänsterpartiet ingår i regeringsunderlaget och om V stiger ur underlaget så sitter regeringen löst.

Vi får se hur det går och vilket nästa drag blir i dramat. Det parlamentariska läget i Sverige är mycket besvärligt och osunt insnärjt i tämligen ologiska avtal och överenskommelser. Vilket inte minst bredden i Löfvens regeringsunderlag illustrerar. Och vilket också illustreras i bredden av misstroenderöstande partier. Förr eller senare kommer en riktig kris. Kanske är det dags nu? Nooshi Dadgostar har hur som helst skruvat upp tempen rejält. Och det finns en viss logik i hennes resonemang. Alla delar i ett regeringsunderlag behöver respekteras. Och även om svinhugg är en väl primitiv syssla så går det att förstå att V gärna vill lämna replik på Januariavtalet. 

Statsminister Stefan Löfven höll en egen pressträff på torsdagseftermiddagen där han förklarade att han inte ansåg att V och de "högerkonservativa" agerar ansvarsfullt.
Statsminister Stefan Löfven höll en egen pressträff på torsdagseftermiddagen där han förklarade att han inte ansåg att V och de "högerkonservativa" agerar ansvarsfullt.