Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen pausar Ågelsjöns miljöprövning

I februari nästa år var det meningen att kraftverken uppström och nedström Ågelsjön skulle genomgå en ny prövning i Mark- och miljödomstolen. Vattendomen som finns är gammal och behöver anpassas till de moderna miljövillkoren. Men i dagarna har regeringen pausat prövningen under ett år.

Ågelsjön ett naturområde nära Norrköping som utnyttjas av många friluftsmänniskor. Men storlommen gillar också Ågelsjön och det vill länsstyrelsen se till att den kan fortsätta med.

Ågelsjön ett naturområde nära Norrköping som utnyttjas av många friluftsmänniskor. Men storlommen gillar också Ågelsjön och det vill länsstyrelsen se till att den kan fortsätta med.

Foto: Julia Lundgren

Nyheter2022-12-17 12:00

Ågelsjön är ett av Östergötlands allra viktigaste friluftsområden menar länsstyrelsen. Området i och kring sjön är därför både ett Natura 2000-område och ett naturreservat. Redan tidigt reglerades sjön. I Hultån alldeles vid sjöns utlopp finns ett kraftverk. Och uppströms sjön finns ytterligare ett kraftverk. Det är deras miljövillkor som nu ska moderniseras genom en ny prövning.

– Kraftbolaget Aurakraft, som äger de två kraftverken, har alltså möjligheter att både höja och sänka sjöns vattennivå beroende på behovet av el, vilket påverkar växter och djur i området, säger Linnea Holmstrand, handläggare på naturvårdsenheten på länsstyrelsen. 

Så precis innan regeringen beslutade att pausa alla prövningar av den så kallade nationella planen för moderna miljövillkor för vattenkraft hann länsstyrelsen skicka ut en remiss till berörda myndigheter och föreningar. Länsstyrelsen passar nämligen på att uppdatera den bevarandeplan som finns kring Natura 2000-området i Ågelsjön inför domstolsförhandlingarna. 

– Och det arbetet fortsätter trots pausen. Det är ju bra att vi får tid att färdigställa ärendet och till förhandlingarna i domstolen återupptas om ett år, säger Linnea Holmstrand.

Det är två delar av den nuvarande bevarandeplanen som länsstyrelsen vill uppdatera och som berörs av de villkor vattenkraft kan få i en ny dom. Den ena handlar om storlommens möjligheter att överleva vid sjön och den andra om hur öppna mossar och kärr ska kunna bevaras i området. 

Det man oroar sig för är att kraftiga förändringar i vattennivåerna kan påverka storlommens möjligheter att häcka. Enligt länsstyrelsen bör minst 3-5 par häcka årligen i området. Och under häckning vill man inte att parens häckningsplatser ska kunna översvämmas eller torkas ut eftersom de ligger nära vattenbrynet på öar och mindre holmar i Ågelsjöns vattensystem. Därför vill man att kraftverken inte ska få öka och minska nivåerna för mycket från slutet av april till början av juni.  

När det gäller mossar och kärr behöver våtmarken översvämmas regelbundet under vegetationsperioden för att bevara naturtypens öppenhet och biologiska mångfald. Och det innebär alltså att lågt vattenstånd på grund av regleringen inte bör tillåtas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!