Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Projekt ger Glans ålar en skjuts mot Sargassohavet

7,6 ton eller 5757 lekmogna ålar har fiskats upp i Glan, Roxen och Sommen under året. Och inte för att bli mat. Istället har de räddats från att fastna i vattenkraftverken som finns längs Motala ström för att sedan släppas ut i Östersjön.

Jakob Bergengren håller i ålprojektet på Tekniska verken. Här inspekterar han ett vattendrag där ålen kan dyka upp.

Jakob Bergengren håller i ålprojektet på Tekniska verken. Här inspekterar han ett vattendrag där ålen kan dyka upp.

Foto: Tekniska verken

Nyheter2022-12-27 16:00

Ålarna från Roxen och Boren har fått åka tankbil till Stegeborg medan de 2800 ålar som fångats i Glan släppts i Bråviken. Förhoppningen är att de ska kunna ta sig de 700 milen till Sargassohavet utanför Bermuda där de leker och skapar nya ålar. Själva dör de medan ätteläggen beger sig mot Europa igen. 

Den europeiska ålen är akut hotad. På 50 år har 90-95 procent av all ål försvunnit och inom EU vill man rädda kvar den gåtfulla fisken, som mer liknar en orm. 

Vattenkraften är ett av de stora hoten mot ålen eftersom de kan fastna i verkens turbiner under sina vandringar ut mot öppet hav. Och då skadas eller dödas. Så för 12 år sen skapades ett svenskt projekt kallat Krafttag Ål där bland annat vattenkraftsägarna Tekniska verken och Holmen ingår.  

– I år har vi nått vårt mål med råge. Jämfört med förra året har ålfiskarna fått upp 2000 fler ålar. Men vi är långt ifrån nollvisionen om att minska all mänskligt skapad odödlighet, säger Jakob Bergengren som är miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping. 

Han berättar att satsningen fick en rejäl skjuts 2020 sedan TV-programmet Uppdrag granskning avslöjat att en av kraftsverksägarna som ingår i projektet, Vattenfall, minskade sig anslag med hälften från ett år till ett annat. Kritiken blev stark.

– Vi däremot har hela tiden haft samma budget. Målet har varit att vi i Sverige skulle rädda 15000 blankålar (de lekmogna ålarna) varje år. Det talen når vi med råge. Bra i Vänern har man fångat 12000 ålar i år, säger Jakob Bergengren, som menar att man på sikt måste göra något åt problemen med vattenkraftverken. Det finns en Vattenkraftens miljöfond på 10 miljarder kronor som får användas under de närmaste 20 åren för att bygga bort hindren. 

 – Vi har ett projekt på gång i Söderköpingsån där vi vill bygga mindre sidofåror runt kraftverken så fiskarna kan simma förbi. Men vi får vänta till 2024 på vattendomen sedan regeringen beslut att pausa alla miljöprövningar för att modernisera miljövillkoren för vattenkraft ett år, säger han. 

Ålens resa till Sargassohavet är inte riskfri även om de släppts ut i Östersjön. Både i Danmark och Skåne fiskas mycket ål som hamnar på matbordet.

– Men genom att vi släppt ut så många får fler i alla fall chansen att ta sig dit, säger Jakob Bergenegren. . 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!