Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politik och gamla kungar visar våren vägen

Våren börjar så sakta visa upp sig i Norrköping. Naturens flora och fauna tar liksom sats inför allt växande och parande och kläckande som väntar under några intensiva månader fram till sommaren.

Ett vykort från 1984 innehållande tre små bilder från Carl Johans park.

Ett vykort från 1984 innehållande tre små bilder från Carl Johans park.

Foto: Hallberg & Carlsson

Nyheter2023-02-12 12:00

I en stad är det naturligt att vi vänder uppmärksamheten alltmer mot parkerna när det börjar anas vårkänslor i luften. Besökare i Norrköping sätter enligt sajten Trip Advisor Carl Johans Park högst upp av stadens alla parker. Två omdömen ur högen: "En härlig park mitt i Norrköping. Vackra blomsterarrangemang och en ljuvlig fontän. Dessutom en kungastaty. Men framförallt helt fantastiska kaktusplanteringar." (Besökare från Örnsköldsvik) Och en besökare från Södertälje tycker så här: "En liten och trevlig park med fin kaktusplantering. En glasskiosk finns där man kan köpa god glass och njuta av parken."  Jag håller med. Visst är det en fin park med snart 180 år på nacken. Kungen Carl Johan XIV gick till sina fäder 1844 och redan två år senare invigdes statyn av honom i parken; som under några decennier var ett tämligen ödsligt och kullerstensbelagt torg. Innan framsynta Norrköpingsbor såg till att anlägga en park på torget. 

Det fanns en hel del politik bakom den resoluta insamlingen till statybygget som dogs igång av industrimannen John Swartz, som var vän med den avlidne kungen. För tjugo år sedan berättade NT: s eminente Lasse Södergren i sin serie "Stolta stad" om politiken bakom den snabbt uppresta kungastatyn i den på den här tiden industriella storstaden Norrköping, där textilen dominerade: "Efter kungligt påbud rådde importförbud och höga tullar på utländska tyger, vilket gynnade Norrköping. Det skapade en avund i handels- och sjöfartsstaden Göteborg, där man bland annat strävade efter att importera brittiska textilier." Norrköping hånades och förödmjukades inte bara i Göteborgspressen. Även stockholmstidningarna stämde in i kritikerkören mot Norrköpings initiativ: Skulle det resas statyer över kungar i Sverige så var det självklart att de skulle resas i Stockholm. Punkt och slut! 

Åbackarna hamnar på andra plats när Trip Advisor rankar Norrköpings parker. På tredje plats hittar vi Folkparken: "Fin park med bra lekplatser, frisbeegolf-bana, minigolf och andra aktiviteter. Har även härliga promenadstråk", sammanfattade signaturen "Johrut" sina intryck för några veckor sedan. Yxbacken och Brostugans Örtagård finns också med på listan. Så välkommen hit våren. Norrköpings parker och gamla kungar är redo att ta emot dig med sedvanlig skönhet och självinsikt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!